Uniós források bővítésével van esély a taplraálláshoz

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés támogatását szabta az MSZP elnöke a magyar szocialista európai parlamenti (EP-) képviselők feladatául, azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben lehetséges, törekedjenek kedvezőbb támogatási célösszegek elérésére.

Mesterházy Attila ezt magyar újságírókkal közölte hétfőn este Brüsszelben, az Európai Szocialisták Pártja nevű pártcsalád-ernyőszervezet létrehozásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.
"Ha hajszálnyi remény is van arra, hogy növelni lehet valamilyen formában ezt a teljes költségvetést, és azon belül a magyar részarányt, akkor azért küzdjenek meg, és harcoljanak" - mondta Mesterházy. Mint hozzátette, arra kérte az MSZP EP-képviselőit, hogy amennyiben az Európai Parlament szocialista frakcióján belül erről vita van, akkor a magyarok támogassák a költségvetést. "Ha nem lehet növelni, akkor legalább ezt lehessen megőrizni" - mondta.

Mesterházy Attila az európai szocialisták rendezvénye előtt megbeszélést folytatott Günther Oettingerrel, energiaügyekben illetékes német EU-biztossal. A találkozón - mondta - világossá vált, hogy Magyarországnak hosszú távra is regionális jelleggel kell terveznie az energiapolitikáját. Szerinte jó hír Magyarország számára, hogy amennyiben a hétéves keretköltségvetést az EP is elfogadja, akkor jelentős források állnak majd rendelkezésre az energiahatékonyság finanszírozásához.
"Ez számunkra azért nagyon fontos, mert a mi megélhetésiköltség-csökkentési programunk az energiahatékonyságon alapul" - mondta a szocialista pártelnök. Hangsúlyozta: ők nem abban hisznek, hogy "az árakat hosszú távon be lehet fagyasztani vagy csökkenteni, hanem abban, hogy olyan megoldásokat kell választani, amelyek hosszú távon garantálják a fenntartható rezsiköltség-csökkentést".

Mint hozzátette, az MSZP programja a kis- és középvállalkozóknak munkát adna, és új munkahelyeket teremtene. Arról is tájékoztatta Oettingert, hogy az MSZP programja nem egy ciklusra szólna, hanem az EU-költségvetéshez igazodna.

Mesterházy szerint a szocialisták az uniós kohéziós források, valamint a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből befolyó pénz mellett államilag támogatott hitelből finanszíroznák a programot.