Uniós forrásokat az árvízkárosultak megsegítésére!

"Az unió számos országát összekötő Duna most vészhelyzet okozója lett.  Az érintett országok lakossága, köztük a magyar emberek példás helytállással vették ki részüket az árvízi védekezésben háromezer önkéntes és kilencezer rendőr, katona, és tűzoltó összefogásával, önfeláldozó munkájával. Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy kárenyhítésre pályázzon az uniós szolidaritási alapból. Bízom abban, hogy amiként a 2006-ban, majd 2010-ben, Magyarország újra számíthat az Európai Szolidaritási Alapra. - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Az uniós szolidaritási alapból folyósított segítségnyújtásnak két feltétele van. Az adott országnak a katasztrófát követő tíz héten belül kell kárigényét benyújtania, valamint a keletkezett kárnak meg kell haladnia az ország bruttó nemzeti jövedelmének 0,6 százalékát. Tabajdi Csaba kiemelte: "Az uniós szolidaritási alap kifizetéseit az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.  Arra kérem valamennyi európai parlamenti képviselőtáraimat, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a magyar árvízkárosultak ezúttal is megfelelő uniós támogatásban részesüljenek. A magyar kormány a kárfelmérést követően folyamodhat uniós támogatásért. A magyar szocialista EP képviselők - ahogy korábban is – mindent segítséget megadnak a kormánynak."
 
"A támogatást a károsultak segítése mellett a további árvizek megelőzését szolgáló intézkedésekre kell fordítani. Fontos, hogy az uniós források mihamarabb ott segíthessenek, ahol arra a legnagyobb szükség van. Az Európai Bizottság korábban is gyorsított eljárás keretében hagyta jóvá az árvízi károk enyhítésére szolgáló 15 millió, majd 22,5 millió euró, azaz hozzávetőlegesen 11 milliárd forintnyi támogatást. A jelenlegi kormánynak is mihamarabb fel kell mérnie az árvíz okozta károkat, amelyet követően az Európai Unióhoz fordulhat támogatásért.” - hangsúlyozta a szocialista politikus.