Uniós kritika az orbáni energiapolitikának

Az Orbán-kormány intézkedései korlátozzák Magyarországon a megújuló energiaforrások választékát, ez pedig hosszú távon visszavetheti a szükséges beruházásokat - ezt állapította meg írásbeli kérdésemre adott válaszában Arias Cañete éghajlat- és az energiapolitikáért felelős biztos.

Az uniós szakpolitikustól azzal kapcsolatban vártam tájékoztatást: miként lehet fellépni azon tagállami gyakorlat ellen, amellyel ellehetetlenítik a környezetbarát beruházásokat és korlátozzák a megújuló alapokra épülő és fenntartható energiaforrások elterjedését. A Fidesz-rezsim ugyanis egyedülálló az európai kormányok között abban, hogy visszaélve hatalmi pozíciójával, a szükséges fejlődéssel ellentétes módon jószerivel betiltotta a szélerőművek magyarországi telepítését, a napelemes rendszerekre pedig groteszk különadót vetett ki. Ez egyértelműen ellentétes az európai irányokkal és elvárásokkal.

Cañete biztos írásbeli válaszában megjegyzi, hogy Magyarországnak sikerült ugyan idő előtt teljesíteni a megújuló energiára vonatkozó nemzeti célkitűzéseket, de a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó éghajlat‐ és energiapolitikai kerettel összhangban a magyar kormánynak továbbra is törekednie kell arra, hogy hozzájáruljon az Unió hosszú távú dekarbonizációs és megújuló energiával kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósításához. Ezt pedig, a korlátozó intézkedések a biztos válasza szerint nem segítik.

Ideje lenne, ha az Orbán-kormány nem csak a saját családi és baráti körének gazdagodásával, hanem a következő generációk életének fenntarthatóságával is törődne.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21