Belföld, Külföld | dohányzás
2013. március 26. 08:55

Uniós lépések a dohányzás csökkentésére

"A fiatalkori dohányzás visszaszorítása kulcsfontosságú az európai állampolgárok egészségének megőrzésében. Elfogadhatatlan, hogy a fiatalokat csokoládé, vanília vagy éppen kozmetikai terméknek, vagy cukorkának kinéző cigarettával csábítsák arra, hogy dohányozni kezdjenek. A cigaretta nézzen ki annak, ami valójában: egészségre rendkívül káros terméknek. Semmi olyan adalékanyagot, például a vitaminokat nem engedhetünk meg, amely azt sugallja gyermekeinknek, hogy a dohányzásnak kedvező egészségügyi hatásai is lehetnek." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, aki az Európai Parlamentben az európai dohánytermék irányelvről készülő mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsági véleményének jelentéstevője.

"Fontos azonban különbséget tennünk a dohányfeldolgozás és a dohánytermesztés között, a dohányóriások és a dohánytermesztők között. Ők nem hasonlíthatók össze a dollár- és euró milliárdokat kasszírozó dohányipari óriásokkal! Európában 400 ezer állampolgár sorsa függ a dohánytermesztéstől, olyan elszegényedett régiókban, ahol más munkalehetőség nem adódik. Magyarországon 30 ezer nyírségi, hajdúsági és kiskunsági embernek biztosít megélhetést a dohánytermesztés. Róluk nem feledkezhetünk meg!" - húzta alá a szocialista politikus.


 
Tabajdi Csaba szerint "a dohányosok jogairól sem feledkezhetünk meg." Ezért javasolja az Európai Bizottságnak, hogy készítsen felmérést a dohányzó európai polgárok körében: "Mielőtt döntést hoznánk, fel kell mérnünk, ők hogyan látják miképpen csökkenthetőek a dohányzás káros hatásai. Nem szabad bűntudatot ébresztenünk a dohányosokban, hanem a felelősségérzetüket kell erősítenünk. Az ő együttműködésük nélkül nem lehet érdemi javulást elérni, hiszen az ő életükről van szó."
 
A szocialista EP-képviselő hozzátette: "a dohányzás sajnálatos módon minden évben 700 ezer európai állampolgár halálához vezet, akik túlnyomó többsége, több mint 90%-a, 25 éves kora előtt kezdett el dohányozni. A dohányzás visszaszorítására a megelőzés, az oktatás a leghatékonyabb eszköz. Éppen ezért javaslom egy Európai Dohányzás Megelőzési Alap felállítását, amely a fiatalkori dohányzás megelőzésében vállalhat kiemelkedő szerepet. Törekednünk kell azonban, hogy a dohányzásellenes rendelkezések mellékhatásaként a dohánytermesztőket ne lehetetlenítsük el, ezzel több ezer gazda megélhetését veszélyeztetve. Döntő többségük ugyanis csak néhány hektáron gazdálkodik."