Belföld, Külföld | közlemény rokkantnyugdíjasok
2013. október 10. 14:03

Uniós lépésekre várnak a szolgálati és a rokkantnyugdíjasok!

Elfogadhatatlan, hogy a szerzett jogaiktól megfosztott magyar szolgálati nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok ügyében a mai napig nem intézkedett az Európai Bizottság - hívta fel a figyelmet a Petíciós Bizottság tavalyi tevékenységéről szóló parlamenti vitában Göncz Kinga. A szocialista EP-képviselő azt is nehezményezte, hogy a cianidos technológia alkalmazását betiltó jogszabálytervezettel is jelentős késésben van az uniós végrehajtó testület.

“Számos beadvány tanúskodik arról, hogy a polgárok szélesebb uniós hatásköröket szeretnének az alapvető jogok biztosítása terén, vagy a környezetvédelemben. Nehezen tudjuk megmagyarázni, hogy az Európai Unió miért nem tekinti az alapvető jogok elleni támadásnak, ha egyes tagállamok visszamenőleges hatályú törvényekkel fosztják meg a polgárokat a szerzett jogaiktól, mint az a magyar szolgálati nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok esetében történt. Érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért hallgat, amikor a cianidos bányászati technológia alkalmazására készülnek a romániai Verespatakon” - kezdte felszólalását Göncz Kinga.

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság lassan vagy egyáltalán ne tegyen eleget a Petíciós Bizottságban született döntéseknek - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselő.

“A nyugdíjjogosultságuktól megfosztott magyar nyugdíjasok ügyében március óta várjuk az Európai Bizottság intézkedését. Hét hónap telt el, az uniós testület júliusig várt, hogy elküldje a levelét Budapestre, válasz azóta sincs”.

“Az Európai Parlament 2010-ben szólította fel a Bizottságot, hogy kezdeményezzen a cianidos technológiát betiltó jogszabályt. Ennek a mai napig nem tett eleget, a verespataki bánya lehetséges megnyitásáról szóló döntés időpontja pedig vészesen közeleg” - hívta fel a figyelmet felszólalásában Göncz Kinga.