Uniós szintű garancia kell!

Ujhelyi István, az MSZP Európa Parlamenti képviselőjelöltje elmondta, az országgyűlési választások előtt sokan nem hittek neki, amikor arról beszélt, hogy lejár a közmunkások szerződése a választások után, és több százezer ember megélhetése kerül veszélybe. Egy héttel április 6-a után bebizonyosodott, hogy igaza van, és a közmunkások töredékét tudják csak tovább alkalmazni pénzhiány miatt. Szerinte EU-s garancia kell arra, hogy ez nem történhet meg.

A szocialista frakció ezt egy olyan intézkedéssel oldaná meg, ami minden ország számára előírná az adott ország átlagbéréhez viszonyított minimálbér bevezetését. Az ÁFA kulcsát is egyszámjegyű mértékben állapíttatnák meg, amivel jelentősen csökkenhetne a magyarországi vásárlók terhe. Ujhelyi elmondta még, hogy a kormány az elmúlt években az Unió ellen hangolta a választókat, és hogy az EU-csatlakozás pár nappal ezelőtti jubileumáról illett volna állami szinten megemlékezni.

Elítélte a kormány azon módszerét is, hogy míg kommunikációjában állandóan támadja a Uniót, a szinte teljes mértékben EU-s támogatásból megvalósított projektek átadóján nem emlékezik meg a forrásról. Szerinte ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy most befagyasztotta a hozzánk érkező pénzeket az EU.