mszp.hu | Belföld
2023. november 03. 12:12

Uniós többletforrásokat kellene biztosítani a határvédelemre

Uniós többletforrásokat kellene biztosítani a határvédelemre
A déli határzárról, az embercsempészek miatt kialakult helyzetről, az illegális migrációról, valamint a megoldási javaslatokról is beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja a Klubrádió csütörtöki Megbeszéljük című műsorában.
Nyilvánosságra hozták azt a titkosszolgálati jelentést, ami a déli határon kialakult helyzetről készült. A jelentés megállapítja, hogy a határon túli embercsempészek között vannak ismert terrorszervezetek tagjai is. A kérdéssel kapcsolatosan Molnár Zsolt elmondta, hogy a jelentés a parlament honlapján is megtalálható, így bárki számára hozzáférhető. Az MSZP pártigazgatója azonban óva int attól, hogy pártpolitikai kérdést csináljanak a kialakult helyzetből, mivel ezt szigorúan szakmai alapon szabad csak kezelni. 
 
A kialakult helyzetet az is előidézte, hogy az illegális migráció körül az elmúlt években komoly pénzek halmozódtak fel, a migráció egy óriási „üzletággá” nőtte ki magát. 

Egy unióba igyekvő állam, Szerbia belügyeit nem illik minősíteni, annyi ugyanakkor megállapítható, hogy vannak fennakadások, amelyek szintén hozzájárulhattak a déli határon tapasztalható áldatlan állapotok kialakulásához. A jelentés nyilvános része is tartalmaz utalásokat arra vonatkozóan, hogy a balkáni országok nem érdekeltek abban, hogy a területükön ne alakuljon ki gyűjtőtábor, miközben a schengeni határok túloldalán, hazánk pedig nem érdekelt abban, hogy olyanok jöjjenek az országba illetéktelenül, akiknek semmi keresnivalójuk nincs itt – érvelt az MSZP pártigazgatója. 
 
A kérdés megoldása elsősorban a szerb belbiztonsági erőkön múlik, ugyanakkor a jelentésből kiderül, hogy vannak olyan országok, ahol az állami vezetés nem lép fel hatékonyan az embercsempészekkel szemben. A helyzet orvoslásához azonban uniós többletforrásokra is szükség volna, hogy a schengeni külső határokat védő országok garantálni tudják a biztonságot. 
 
Szomorú, hogy a magyar kormány sokszor nem lát tovább a pillanatnyi érdekeknél, kizárólag az aktuálpolitikai „könnyebb utat” választva politizál – összegzett az interjú végén Molnár Zsolt. 
 

Kapcsolódó párttagok