mszp.hu | Belföld
2024. február 01. 13:08

Ünnepeljünk közösen március 15-én!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nemzetünk egyik meghatározó pillanata. A korszak emlékezete a magyar szabadság, a szabad vélemény, a szabad gyülekezés kiemelkedő ünnepe. A forradalom egy új korszak kezdetét jelentette, elhozta a magyar parlamentarizmust, lerakta az igaz magyar függetlenség és a modern Magyarország alapját.
Az 1848-49-es események szervezőereje az együttműködés volt. Egymástól nagyon messze álló gondolkodók, az állam, az ország jövőjét különbözőképp megítélő emberek elfogadták egymás különbözőségeit, mert összekötötte őket a közös cél: a szabadság, a függetlenség, egy új, önrendelkező magyar nemzet kivívásának akarata.

A szabadságot tudatosan elnyomó hatalmat csak az együttműködés, a közös fellépés ereje képes legyőzni. A nagyra hízott, vakhittel vezérelt elnyomást csak a megosztottak összefogása, a közös cselekvés képes legyőzni.

Ezért hívjuk a mai demokratikus ellenzéki pártokat és azon társadalmi szereplőket, akik a megosztottság helyett az együttműködésben és az összetartásban hisznek: ünnepeljük meg közösen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepét! Halljuk meg elődeink üzenetét, lépjünk túl különbözőségeinken közös vágyunk, a szabad magyar nemzet újbóli megteremtése érdekében!

A mai napon levélben fordulunk a demokratikus ellenzéki pártok vezetőihez március 15-e közös megünneplésének elérése érdekében.

Kunhalmi Ágnes, társelnök, MSZP
Komjáthi Imre, társelnök, MSZP