mszp.hu | Belföld
2024. július 05. 14:52

Ünnepi megemlékezés Horn Gyula miniszterelnök születésének 92. évfordulója alkalmából

92 évvel ezelőtt született Horn Gyula, az MSZP egykori miniszterelnöke, rendszerváltó politikus, aki sokat tett Európa újraegyesítéséért is. A volt kormányfőre emlékeztek az MSZP meghatározó politikusai, egykori munkatársai, tisztelői, valamint a kerületi önkormányzat vezetői.

Horn Gyula 1994 és 1998 között volt Magyarország miniszterelnöke, aki elsőként vetette fel hazánk esetleges NATO-tagságának kérdését, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségét.

Nemzetközi ismertségét az 1989-es határnyitásnak, a vasfüggöny ünnepélyes átvágásának, továbbá Európa kettéosztottságának felszámolásában betöltött szerepének köszönhette. Mindezek okán rendszerváltó politikusként, igazi történelemformáló szereplőként emlékezünk róla.

A XIII. kerület számára kiemelten fontos Horn Gyula emlékének ápolása, hiszen a volt kormányfő Angyalföldön született és ebben a kerületben élt. Horn Gyula 2004-ben lett a XIII. kerület díszpolgára, egykori házának falát domborműves emléktábla díszíti, a kerületben sétányt neveztek el róla, továbbá egész alakos szobrot állítottak munkássága elismeréséül.

A politikus domborműves emléktáblájánál megrendezett koszorúzáson versek és prózai művek elhangzása után, az MSZP frakciójának nevében Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes és Komjáthi Imre országgyűlési képviselő helyeztek el koszorút. Ezt követően az Angyalföldön született néhai miniszterelnök házánál Tóth József polgármester és Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő helyezett el egy-egy koszorút.

A koszorúzáson részt vett Horn Gyula fia is, az MSZP részéről pedig Korózs Benjamin, Camara-Bereczki Ferenc Miklós, Harangozó Gábor és Horváth Csaba is.

A nap folyamán a néhai államférfi szintén XIII. kerületben lévő szobránál tartottak ünnepi megemlékezést. Horn Gyula emléke előtt tisztelegve, a beszéd és a szavalat elhangzása után, sor került a miniszterelnök politikai életútjának legfontosabb állomásainak felelevenítésére, valamint máig ható tetteinek méltatására. Ezt követően a koszorúzás és a tisztelet virágainak elhelyezése következett.

Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a párt társelnökei, a Táncsics Alapítvány nevében pedig Hiller István helyezett el koszorút.

Majd ezek után az esemény házigazdái, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Hiszékeny Dezső, a választókerület országgyűlési képviselője, Puchner Gábor alpolgármester, valamint az MSZP további jelen lévő politikusai, Horváth Csaba, Gurmai Zita, Harangozó Gábor, Harangozó Tamás és Korózs Benjamin helyezték el a tisztelet virágait.