mszp.hu | Belföld
2024. július 05. 14:52

Ünnepi megemlékezés Horn Gyula miniszterelnök születésének 92. évfordulója alkalmából

Ünnepi megemlékezés Horn Gyula miniszterelnök születésének 92. évfordulója alkalmából
92 évvel ezelőtt született Horn Gyula, az MSZP egykori miniszterelnöke, rendszerváltó politikus, aki sokat tett Európa újraegyesítéséért is. A volt kormányfőre emlékeztek az MSZP meghatározó politikusai, egykori munkatársai, tisztelői, valamint a kerületi önkormányzat vezetői.

Horn Gyula 1994 és 1998 között volt Magyarország miniszterelnöke, aki elsőként vetette fel hazánk esetleges NATO-tagságának kérdését, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségét.

Nemzetközi ismertségét az 1989-es határnyitásnak, a vasfüggöny ünnepélyes átvágásának, továbbá Európa kettéosztottságának felszámolásában betöltött szerepének köszönhette. Mindezek okán rendszerváltó politikusként, igazi történelemformáló szereplőként emlékezünk róla.

A XIII. kerület számára kiemelten fontos Horn Gyula emlékének ápolása, hiszen a volt kormányfő Angyalföldön született és ebben a kerületben élt. Horn Gyula 2004-ben lett a XIII. kerület díszpolgára, egykori házának falát domborműves emléktábla díszíti, a kerületben sétányt neveztek el róla, továbbá egész alakos szobrot állítottak munkássága elismeréséül.

A politikus domborműves emléktáblájánál megrendezett koszorúzáson versek és prózai művek elhangzása után, az MSZP frakciójának nevében Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes és Komjáthi Imre országgyűlési képviselő helyeztek el koszorút. Ezt követően az Angyalföldön született néhai miniszterelnök házánál Tóth József polgármester és Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő helyezett el egy-egy koszorút.

A koszorúzáson részt vett Horn Gyula fia is, az MSZP részéről pedig Korózs Benjamin, Camara-Bereczki Ferenc Miklós, Harangozó Gábor és Horváth Csaba is.

A nap folyamán a néhai államférfi szintén XIII. kerületben lévő szobránál tartottak ünnepi megemlékezést. Horn Gyula emléke előtt tisztelegve, a beszéd és a szavalat elhangzása után, sor került a miniszterelnök politikai életútjának legfontosabb állomásainak felelevenítésére, valamint máig ható tetteinek méltatására. Ezt követően a koszorúzás és a tisztelet virágainak elhelyezése következett.

Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a párt társelnökei, a Táncsics Alapítvány nevében pedig Hiller István helyezett el koszorút.

Majd ezek után az esemény házigazdái, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Hiszékeny Dezső, a választókerület országgyűlési képviselője, Puchner Gábor alpolgármester, valamint az MSZP további jelen lévő politikusai, Horváth Csaba, Gurmai Zita, Harangozó Gábor, Harangozó Tamás és Korózs Benjamin helyezték el a tisztelet virágait.