Ünnepre készülünk

Mesterházy Attila blogja.

Március 15-én délután háromtól a szabadság ünnepét rendezzük meg Budapesten a Szabad sajtó útján. A kormányváltó erők egymásra találásuk és összefogásuk eredményeként készen állnak a választásokra, a győzelemre, a velejéig romlott, kizárólag saját zsebre dolgozó Orbán-kormány leváltására, Magyarország felvirágoztatására.

Négy héttel a választások előtt világos, hogy a Fidesznek nincs semmilyen programja. Akárcsak legutóbb, most is kitöltetlen meghatalmazást kér, hogy utána azt csináljon az országgal, amit csak akar. Csakhogy most már pontosan tudjuk, mit csinál: elveszi az emberektől a pénzt és a reményt, hogy mindkettőt kizárólag sajátjainak, a simicskáknak, nyergeseknek, mészáros lőrinceknek, papcsákoknak adja. De a rendszer kegyeltjei kevesen vannak, kárvallottjai pedig rengetegen. Hiába pörgetik imamalomként egyetlen érvüket, a rezsicsalás trükkjén könnyű átlátni: amit egyik kezükkel „adnak”, annak a másik kezükkel a többszörösét veszik vissza. Felháborító mértékűre nőttek a banki és telefonköltségek, megadóztatják az átutalásokat és a megtakarításokat, 27 százalékos sarcot vetnek ki a kenyérre és a parizerre, az egekben a benzin ára, a béka ülepe alatt a forint. Lesz ellenben orosz uzsorahitelből épített atomerőmű, meg a népharagot elkerülendő, gondosan a választások után felavatandó felcsúti Pancho Aréna.

A kormányváltó erők részletes programja kiutat mutat a mostani zsákutcából: Magyarország újra emelkedő, európai állammá, szigorúan betartott és betartatott törvények alapján működő köztársaság lesz. Nyolc konkrét pontra külön felhatalmazást kérünk a választóktól.

1. Negyedmillió új, valódi munkahelyet teremtünk, a 30 alattiaknak pedig garantáljuk, hogy vagy munkájuk lesz, vagy olyan képzést kaphatnak, amellyel az eddiginél sokkal jobb eséllyel léphetnek ki a munkaerőpiacra.

2. 34 ezer forinttal megemeljük azt az összeget, amelyet a minimálbért keresők kézhez kapnak, de nem növeljük a munkaadókat sújtó terheket. 230 ezer forintos jövedelemhatárig érdemi segítséget jelentő adójóváírást vezetünk be. Ezzel a dolgozók óriási többsége jól jár majd, a fogyasztás élénkülése pedig gyorsítani fogja az egész gazdaság növekedését.

3. Az egészen kis vállalkozások társasági adóikból leírhatják majd a közterheket. Százezreknek egyáltalán nem kell majd társasági adót fizetniük, ezzel fehéredik a gazdaság és munkahelyek jönnek létre.

4. Az alapvető élelmiszerek ára több mint egyhatodával csökkenni fog, mert az „Európa-bajnok” 27 százalékos áfát levisszük öt százalékosra. Vagyis az eddig gyakorta éhező szegények többet ehetnek, az áfacsalás pedig értelmét veszíti ebben az árukörben.

5. A rászorulóknak még alacsonyabbra fogjuk a rezsit. A keveset fogyasztó háztartások villanyszámlája havi ezer forint lesz. A többet fogyasztók esetén a szigetelések és fűtési rendszerek önrészmentes felújításával 30 százalékos megtakarítást fogunk elérni a mostani árakhoz képest. Ez a közüzemi számlák tartós és fenntartható csökkentését fogja eredményezni.

6. A százezer forint alatti nyugdíjat kapó, 65 évnél idősebb emberek 24 ezer forintot kapnak gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz vásárlásához.

7. A mostaninál lényegesen több pénzt adunk a költségvetésből az egészségügynek, ennek eredményeként rövidülni fognak, majd megszűnnek a várólisták, javulni fog az ellátás.

8. Megszüntetjük az Orbán-korszak legfájóbb eredményét, a gyermekéhezést. Négy év múlva nem lesz Magyarországon éhező gyermek, egyetlen gyermeket sem hagyunk az út szélén!

A városok és falvak lakói, akikkel kampánykörutam során találkozom, nem hagynak kétséget a felől, hogy változást akarnak. Ahogy bizalmasan megsúgják, ezt akarják még a közpénzen „ellendemonstrációra” kivezényelt közmunkások is. Úgyhogy nem csak jövő vasárnap, de négy hét múlva, április 6-án is a szabadság ünnepére készülünk. Másnap reggeltől pedig kemény munkára, hogy valóra váltsuk Magyarország álmát. 28 nap maradt Orbán rémuralmából, utána jön a remény tavasza.