Belföld | baby-boom gyermekszületés
2013. augusztus 24. 11:53

Üres bölcsők, bukott kormánypolitika

A kormány politikájának bukását jelzi a csökkenő születésszám.


Az MSZP szerint a kormány politikájának egyértelmű bukását jelzi, hogy a születendő gyermekek száma drasztikusan csökkent az elmúlt években, az idén pedig várhatóan a legalacsonyabb lesz a rendszerváltás óta.

Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja erről szombaton, a Fidesz fővárosi székháza előtt beszélt, a székházat a "meg nem született gyermekek bölcsőjének" nevezve.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei első fél évben 4,5 százalékkal kevesebb gyermek született, mint tavaly. Az elmúlt huszonhárom évben 2011-ben született a legkevesebb, 88 ezer gyermek, a tavalyi enyhe javulás után azonban a 2013-as év minden eddiginél tragikusabb adatokat hozhat - fejtette ki.

Az MSZP elnökségi tagja szerint mindezért a kormány gazdaságpolitikájának, valamint szociális, egészségügyi és oktatási intézkedéseinek bukása tehető felelőssé.

A gyermekvállalási kedv növeléséhez mindenekelőtt a családok biztonságérzetén és jövőképén kell javítani, például a munkahelyteremtéssel - fejtette ki Bangóné Borbély Ildikó, aki megjegyezte azt is, a népességnövekedés szempontjából is nagyon hiányzik az a szerinte félmillió fiatal, aki jelenleg külföldön él és dolgozik.