2011. február 11. 11:19

Út a munkához helyett Út a nyomorhoz

A Nemzeti Együttműködés Kormánya áldozatos munkavállalásának eredményeként soha nem látott magasságban a munkanélküliek száma. Ezzel sokan soha nem tapasztalt mélységekbe zuhannak. A társadalmi különbségek tovább nőnek, a tehetőseknek még jobbá válik az életük (vö. egykulcsos SZJA) és egyre többen lesznek, akik a jómódúak jobblétének árát fizetik.

A rezsim "gazdaságpolitikájának" és a Nemzeti Együttműködés Kormánya (NEK) által életre hívott, ragyogóan működő Nemzeti Közfoglalkoztatási Programnak köszönhetően közel 100 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma egy hónap alatt. Ma már mintegy 700 ezer álláskeresőt tartunk nyilván, ez közel öt százalékkal magasabb, mint egy éve, miközben kormányunk minden erejével az egymillió új munkahely megteremtésén fárad. A problémák ráadásul éppen azokban a hátrányos helyzetű térségekben jelentkeznek hatványozottan, ahol az egykulcsos SZJA legtöbb "haszonélvezője" él.

A "helyzetet" tovább fokozza, hogy az ország több megyéjében a foglalkoztatási gondok kezelésére 2011-ben jóval kevesebb forrás jut, mint a decentralizált Foglalkoztatási Alapból rendelkezésre álló pénz volt 2010-ben. Ez azt eredményezi, hogy az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult, vagy ott megjelenni sem tudó emberek a közfoglalkoztatásban sem vehetnek részt. Nekik a szegénységből immár nem a munkába, hanem a nyomorba vezet az út.

Szép dolog a Nemzeti Együttműködés eszméje. Ám igazán szép akkor lenne, ha nem csak a közintézmények faláról köszönne vissza, hanem - az ígéreteknek megfelelően - normális munka és megélhetési lehetőséget is teremtene.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő