Népszava
2012. június 11. 09:40

Utalványban jön majd a nyugdíj is?

Ugyan cáfolta az Erzsébet-utalvány állami kibocsátója és forgalmazója, hogy levelet írtak a patikáknak, amelyben további szociális juttatások - köztük a családi pótlék és a "nyugdíjak egy része" - utalványban való fizetésének tervéről esik szó, úgy tűnik, a kormány nem tett le korábbi tervéről.

Réthelyi Miklós korábbi miniszternek április közepéig kellett megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így a családi pótlék és segélyek.

A felháborodás hatására akkor a kormány visszavonulót fújt, szakemberek pedig figyelmeztettek, a napi kiadások nagy részét - a rezsit, a különböző számlákat - nem lehet utalvánnyal kiegyenlíteni.

Határozottan cáfolta a Népszabadság szombati cikkének "sugalmazásait" a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft.. Mint közleményükben írták, az Erzsébet-utalvány kibocsátója (MNÜA) és forgalmazója (NÜSZ) elhatárolódik attól a levéltől, amely "rosszindulatú és vélhetően szándékos lejáratás céljából járta be a magyar sajtót az elmúlt 24 órában". Hangsúlyozták, sem a MNÜA, sem a NÜSZ Kft. nem küldött ki a szociális juttatásokra vonatkozó valótlan állításokat, a lap által idézett elektronikus levelet nem az MNÜA és nem a NÜSZ Kft. írta, és nem az általuk használt levelezőszerverekről küldték ki.

"Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy nem ez az első támadás az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet-program ellen. E nemtelen és hazug támadások egyetlen célja az lehet, hogy elbizonytalanítsa a sikeresen felépített elfogadóhelyi hálózatot és mindazokat a munkavállalókat, akik Magyarország új étkezési utalványát választották, és ezzel a felelős döntésükkel támogatják a kormányt a rászorulókat segítő Erzsébet-program kiépítésében" - írta a két állami szervezet közleményében.

A Népszabadság arról számolt be, hogy egy fővárosi patika tulajdonosa döbbenten vette kézbe az MNÜA június 5-én kelt levelét, amely arról tájékoztatta a gyógyszertári vezetőket, hogy az új Erzsébet-utalvány szeptember elsejétől a MÜSZ Kft. által kialakított terminál segítségével "érvénybe lép". "Az új Erzsébet-utalvány a teljes szociális hálóba való beépítése miatt (beiskoláztatási támogatás, családi pótlék, önkormányzati segély és tervezetten a nyugdíjak egy része) bővített felhasználhatóságot tesz lehetővé". Az is olvasható a lap szerint a levélben, hogy "a gyógyszeripari szegmens igen nagy részét képezi a szociális juttatások jövőbeli felhasználhatóságának. Az Erzsébet-utalvány elfogadóhely csatlakozást a patikáknak is lehetővé tesszük, hogy a gyógyszerkészítmények vásárlását is biztosítani tudjuk."

Laptársunk felidézte, hogy a MÜSZ, amely üzletileg érdekelt az utalvány minél szélesebb körű felhasználásában, néhány hónappal ezelőtt javaslatot tett bizonyos szociális ellátások és a családi pótlék utalvány formájában történő kifizetésére. Eszerint a családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt, az átmeneti segélyt és a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kellene az utalványra folyósítani - mindez 436 milliárd forintos tétel a költségvetésben. Ebből a legnagyobb "falat" a 350 milliárdos családi pótlék. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap szerint megdöbbenéssel értesült a gyógyszertári vezetőknek küldött levélről. Kérdésükre a tárca hangsúlyozta, a korábbi közleményüben leírtak máig érvényesek: az utalványra érkező szociális ellátások között nem szerepel a családi pótlék, ezt kormányrendelet szabályozza.

Mint ismert, Réthelyi Miklós korábbi miniszternek április 15-ig kellett megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély. Mindez nagy felháborodást váltott ki, és szakemberek arra figyelmeztettek, hogy sok családnak szinte egyedüli bevétele a családi pótlék és segély, márpedig Erzsébet-utalvánnyal a napi kiadások nagy részét nem lehet kifizetni, így a villany- és a fűtésszámlát, vagy a rezsiköltségeket. Az MSZP pedig úgy vélte, a kormány így akarja korlátozni a rászorulók pénzhasználatát, ami mögött az a feltételezés áll, hogy a szegények visszaélnek a támogatással. "Ez a feltételezés előítéletes, rasszista és megalázó" - mondta akkor Korózs Lajos, megjegyezve: a rászorulók arra kényszerülnek majd, hogy áron alul eladják az Erzsébet-utalványt.

A határidő lejárta után, április végén aztán a kormány közleményben cáfolta, hogy a családi pótlékot, a gyest és a gyedet Erzsébet-utalványban fizetnék ki a jövőben.

A járulékot sem krumpliban fizetik

"Felháborító, hogy a kormány a svéd és a német nyugdíjmodellel való kísérletezés után már talán azzal is sújtaná a nyugdíjasokat, hogy utalványban fizetné a nyugdíjak egy részét" - írta közleményében Korózs Lajos. Az MSZP elnökségi tagja felszólította a kormányt: azonnal adjon egyértelmű magyarázatot üdülési alapítvány patikáknak küldött levelére, abból ugyanis arra lehet következtetni, hogy a kormány immár nemcsak a nyugdíjak megadóztatását, hanem - legalábbis részleges - utalványra váltását is tervezi.

Ha ez megvalósul, több mint hárommillió magyar nyugdíjast fosztanak meg egyetlen biztos jövedelmétől, holott a nyugdíjjárulékot nem a CBA-nak vagy a sarki patikusnak, hanem az államnak fizették évtizedeken át - tette hozzá Korózs. Arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy "a nyugdíjjárulékot azért fizetjük forintban és nem mondjuk krumpliban, hogy a nyugdíjunkat is készpénzben kapjuk".

NÉPSZAVA-összeállítás /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=558690