2012. június 19. 08:43

Utalványként jöhet a nyugdíj és a családi pótlék egy része

A pénzjuttatásokat kiváltó utalványok jövőbeni rendszere ellen szólalt fel június 18-án, hétfőn a Parlamentben Lukács Zoltán. Az MSZP frakcióvezető-helyettese felidézte, hogy a Fidesz-kormány előbb államosította a több százmilliárdos cafeteria-ágazatot, majd drasztikusan, 51 százalékra megemelte az étkezési utalványokat sújtó adót, és az adómentes értékhatárt is korlátozta 18 ezer forintról ötezer forintra. Most pedig egy kormányhatározat szerint azt vizsgálja az Orbán kormány, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban többféle szociális juttatás, mint például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély, az átmeneti segély, és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás. „Nemrégiben a Nemzeti Üdülési Alapítvány levelet küldött a patikáknak, hogy készüljenek fel az új Erzsébet utalvány szeptemberi bevezetésére, mivel az utalványok felhasználásának bővítése során a nyugdíjak és rokkantsági járadékok egy részét ebben a formában fogják kifizetni” – mondta Lukács.

A képviselő arról kérdezte Rétvári Bencét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, hogy született-e döntés az utalványok felhasználásának bővítéséről, tényleg gondolkodik-e azon a kormány, hogy a nyugdíjak és egyéb szociális ellátások egy részét pénz helyett utalványban kívánja kifizetni, illetve az államtitkár tud-e garanciát adni arra, hogy a jövőben a kérdéses ellátások készpénzben fognak eljutni a jogosultakhoz.

Rétvári Bence államtitkár válaszában az MSZP 2010-es programjára hivatkozott hosszasan, amelyben szerinte hasonló elképzelések voltak. A politikus védelmébe vette az utalványos juttatások rendszerét, mondván: az sokak számára könnyíti meg az életet.

Lukács Zoltán viszontválaszában rámutatott: Rétvári Bence csupán az alapkérdésre nem válaszolt. „Ezek szerint tehát önök tervezik, hogy elveszik a juttatások egy részét és készpénz helyett utalványban adják azokat – vonta le a következtetést a szocialista politikus. – Ám felhívnám a figyelmét a kormánynak, hogy utalványban nem lehet kifizetni rezsit, a bérleteket, az óvodát, a zeneiskolát, a nyelvtanulást, és még nagyon sok dolgot. Ezért azt kérem önöktől, hagyják békén a nyugdíjat és a családi pótlékot.”

Lukács Zoltán nem fogadta el Rétvári Bence válaszát, s mint mondta, még „nagyon sokan nem fogadják azt el.” Az Országgyűlés viszont a kormányoldal szavazataival az államtitkári választ elfogadta.