mszp.hu | Belföld
2021. június 30. 14:01

Utólagos normakontrollt kér az MSZP a szisztematikusan kijátszott vízvédelmi törvényekre

Utólagos normakontrollt kér az MSZP a szisztematikusan kijátszott vízvédelmi törvényekre
Hihetetlen sebességgel betonozzák be a fideszes oligarchák a szabad tavakat és mindezt alacsony szintű miniszteri rendeletek útján követik el a magyar nemzet ellen.

Jól látható a fideszes, törvényeket áthágó, mindent elsöprő pusztítás a szabad vizeinknél – erről tartott online sajtótájékoztatót Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója szerda délután Gárdonyból bejelentkezve a párt Facebook oldalán közvetített videóban.

„A Velencei-tó a legutóbbi években botrányairól volt híres: haldöglésről, ingatlanmutyiról, a szabadstrandok elvételéről, betonfalról és mesterséges szigetről” – sorolta Molnár Zsolt.

„Ez elfogadhatatlan, ezért megismételjük azt a követelésünket, hogy állítsák le ezeket a beruházásokat, adják vissza a természetnek és az embereknek ezeket a területeket” – tette hozzá.

A szocialista politikus felszólította a kormányt, hogy az egészségügyi- és a szociális dolgozóknak tegye lehetővé, hogy ebben az évben díjmentesen használhassák a fizetős strandokat. „Ők azok, akik az életüket és az egészségüket veszélyeztetve küzdöttek mindenki egészségéért, így mentettek meg embereket, családokat” – emlékeztetett.

„Innen követeljük, hogy tegyék lehetővé, hogy a jelenleg fizetős strandok díjmentesek, azaz ingyenesek legyenek a magyar családok számára, természetesen, az önkormányzatok kompenzációja mellett” – követelte.

Elmondta, megismerve a jelenlegi jogszabályokat, pártja számára teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP a 2018-ban hozott, a Balaton védelméről szóló törvény kijátszására készült, ez a folyamat zajlik most is, és ez nem védi a természetet, ahogyan a Balatont sem. „Kormányrendelettel és miniszteri rendelettel a törvény alól kibúvókat keresve átjátsszák a területeket, újra-újra a haverok, újra-újra más, különböző, kétes vállalkozók bukkannak fel, és nem az emberek, nem a családok pihennek a szabad strandokon” – húzta alá.

Bejelentette, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul egy beadvánnyal utólagos normakontrollt kérve azok felett a paragrafusok felett, amelyek lehetővé teszik, hogy a törvényi szabályozástól eltérve, miniszteri- vagy kormányrendelettel ki lehessen kerülni a 30 méteres part menti sávra vonatkozó védelmi előírásokat.

„Elfogadhatatlan, hogy alacsonyabb rendű jogszabállyal kiskapukat találva, a kiskaput óriáskapuvá tágítva a Balatont is tönkre tegyék, hogy az a jövő nemzedékei számára ne egy pihenési hely legyen, hanem ingatlanbefektetők célzatos tevékenységének a helyszíne” – mondta Molnár.

„Áttekintve a jelenlegi strandok belépő árait, egy gazdasági versenyhivatali eljárást kezdeményezünk, hiszen gazdasági erőfölénnyel visszaélve irreális árképzés zajlik, ezért kérni fogjuk a Gazdasági Versenyhivatal azonnali intézkedését” – jelentette be.

Az MSZP pártigazgatója továbbra is fenntartotta azon szocialista javaslatot is, hogy az átlagkereset alatt kereső családok kapjanak 10.000 forintos utazási támogatást, hogy eljuthassanak a Balatonhoz, a Velencei-tóhoz vagy a Fertő-tóhoz.

„Folytatjuk az országjárásunkat, folytatjuk a küzdelmünket ezekért az ügyekért, és természetesen készülünk a 2022-es országgyűlési választásra, ahol a köztársaságpárti kormány végre a természeti értékeinket és a magyar családok védelmét és pihenését tartja majd fontosnak, és nem az ingatlanbefektetők oldalára állunk” – ígérte.

Végezetül emlékeztetett: „Az ég kék, a fű zöld, a strand pedig szabad”!

Kapcsolódó párttagok