mszp.hu/szon.hu | Belföld | almatermelők közgyűlés
2014. október 01. 15:35

Utoljára ült össze a megyei közgyűlés

Veres János napirend előtt az almatermesztők helyzetének javítása érdekében kért szót kedden a megyei közgyűlés utolsó ülésén.  Azt mondta, nagy a bizonytalanság, a helyzet a betakarítás idejére sem oldódott meg.

A megyei képviselő úgy fogalmazott, sajnálatos módon Seszták Oszkár nem ítélte rendkívülinek, és gyors beavatkozást igénylőnek a helyzetet, ezért az ülés gyors összehívását elutasította. Veres János hangsúlyozta, a megyei gazdák megérdemelték volna, hogy az ügyüket időben megtárgyalják, hogy kormányzati intézkedés még szeptemberben megszülethessen.

Az almatermesztők érdekében Veres János és Helmeczy László írták alá azt a felterjesztést, ami a megyei gazdákat érintő kormányzati segítségnyújtást sürgeti. A képviselők arról is szóltak a megyei közgyűlésen, hogy az uniós támogatásról lemaradtak a gazdák, mert a szaktárca későn hirdette ki, és ennek azóta sincs felelőse. Már tavasszal lehetett tudni, hogy rekordtermés várható, a kormány és a megyei vezetés mégsem tett semmit.

A testület nem fogadta el azt a kezdeményezést, hogy október 10. legyen az intézkedés határideje és a konkrét ármeghatározást (nettó 25, illetve 50 forint) sem támogatták.  A közgyűlés ezek nélkül fogadta el a kormányzati segítségnyújtásra vonatkozó felterjesztést. Mindez azt jelenti, hogy a közgyűlés elnökének minden lehetséges fórumon el kell járnia a megyei almaterjesztők érdekében, de a felterjesztés nem kéri a felelősök megnevezését, nem határozza meg a kilónkénti konkrét felvásárlási árat és az intézkedések határidejét sem.

Veres János felszólalásban arra is kitért, hogy ma Magyarországon senki sincs, aki bruttó 20, illetve 35 forintért el tudná adni az almáját, ezért óriási hiba szeptember utolsó napján foglalkozni ezzel az üggyel. Az unió nem visszavonta, hanem felfüggesztette a támogatás kifizetését, de azok az országok, amelyek időben jelezték az igényüket, még kaphatnak belőle. Mi azonban biztos nem.

Halmi József, megyei frakcióvezető elmondta, a MAGOSZ, az MSZP kormányzása alatt 24 forintos léalma felvásárlási árnál elzárta az utakat és tüntetéseket szervezett, most pedig egyetlen szavuk sincs.

Veres János, az MSZP megyei képviselője szerint az M49-es út és az M3 esetében sem történt előrelépés az elmúlt négy évben, még a munka elkezdése sem várható belátható időn belül. Nem tisztázott az sem, hogyan folytatódik majd az M3 autópálya Vásárosnaménytól, szerinte nincs megfelelően előkészítve, hogyan éri el a sztráda az országhatárt. A megye érdeke az, hogy a gyorsforgalmi utak minél hamarabb épüljenek meg, és szükség lenne a pályára felvezető utak felújítására is. Azt kérte, ezek a programok élvezzenek prioritást.

Halmi József az utolsó megyei közgyűlésen az MSZP-frakció nevében megköszönte, hogy a közgyűlésben dolgozhattak a megyéért.