mszp.hu | Belföld | környezetvédelem
2015. január 29. 10:37

Úton az elismert környezetvédővé válás felé - Illés Zoltán volt államtitkár politikai aktivitásáról

A Fidesz 2010-es kormányra kerülésekor megszüntette a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, és a legfontosabb feladatokat két tárca között osztotta szét. Ezeket a széttelepített hatásköröket Illés Zoltán és Bencsik András államtitkárra bízták. 

Nem meglepő, hogy mindkét volt állami vezető az elmúlt napokban már nyilvánosan is kritizálta a saját kormányát.  Arra kényszerítették ugyanis őket, hogy bontsák le a szocialista kormánytól átvett, jól működő klímavédelmi, energiahatékonysági, környezetvédelmi intézményrendszert, és működjenek közre a korábban elért eredmények felszámolásában. Mióta Illés Zoltán Orbán-kritikája ilyen intenzív lett, az ellenzéki pártok többsége arra emlékezteti a volt államtitkár, hogy személyesen is felelős a zöld intézményrendszer szétzilálásáért.
 
Szerintem a mondandóját, a magatartását éppen az motiválja, hogy államtitkárként négy éven át tévúton járt. Tudom, hogy Illés Zoltánt a Fidesz rövidesen megbünteti a szókimondásáért. Éppen ezért nem bírálom tovább, és nem szembesítem azokkal a téves személyzeti és intézményi döntésekkel, amelyeket ő hozott, és az Országgyűlés bizottsági ülésein oly’ állhatatosan próbált megmagyarázni. Csakis azért foglalkozom az üggyel, mert Tarlós István főpolgármester olyan szavakkal illette Illés Zoltánt, amely még eldurvult közéletünkben is szokatlan. Ha más nem áll ki Illés Zoltán mellett azért, mert 2015-ben “felfedezte” a környezetvédelmi cselekvés helyes irányát, akkor ezt nekem kell megtennem. Illés Zoltán nem ostoba, és hiszem, hogy a kormányzati pozíció, valamint az abból fakadó kényszerek elvesztése után újra zöldben, és nem narancssárgában látja majd a világot. Biztos vagyok abban, hogy a kormányzati rombolásban viselt felelősségéről is hamarosan beszél majd a nyilvánosság előtt. Ez lesz a második, elkerülhetetlen lépés azon az úton, amelyen Illés Zoltánból, a kinevetett Fidesz-politikusból ismét elismert környezetvédő lehet. Remélem, képes lesz erre, és mindehhez sok sikert kívánok neki!
 
Szabó Imre,
az eddigi utolsó környezetvédelmi és vízügyi miniszter