Útra kelt az Éhségmenet az emberi méltóságért

Tiltakoznak a tömeges vidéki elszegényedés ellen, igazságosabb és alacsonyabb adózást, a minimálbér és a közszféra béreinek emelését, jogvédelmet, a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását s az alapvető élelmiszerek áfájának azonnali csökkentését követelik.

Hétfőn ismét útnak indult az Éhségmenet az emberi méltóságért, amely 2012-ben és 2013-ben „Éhségmenet” néven vált közismertté. A menetnek köszönhető a Közmunkás Szakszervezet megszületése is. Idén több megyében menetelnek a mélyszegénység sújtotta emberekért és méltóságukért. A menetek február 14-én érnek a megyeszékhelyekre, ahol demonstrációkat tartanak a kormányhivatalok előtt.

A menet kapcsán hétfőn, Miskolcon konferenciát tartottak, ahol Tóbiás József, az MSZP elnöke elmondta, hogy a jelenlegi hatalom igyekszik eltakarni a valóságot, azt, hogy Magyarországon szegénység van, sok gyermek éhezik, és ma már dolgozói szegénységről is beszélhetünk.

Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke beszélt a „pestisként terjedő szegénységről, amelynek az Orbán-kormány az okozója, jól látszik, hová vezetett a Fidesz-KDNP kormányzása, a lecsúszás, a kilátástalanság, az elszegényedés tömegesen szedi az áldozatait északon, keleten, nyugaton és délen”.

Új társadalmi szerződés kell - nyilatkozott a nol.hu-nak a menet indulásakor Vécsi István, Ricse polgármestere, a Közmunkás Szakszervezet elnöke. Mint mondta, „Ricsén közel kétezer ember lakik, roma és nem roma egyaránt éhezik, ez nem cigánykérdés. A gyerekek úgy mennek reggel iskolába, óvodába, hogy sem előző este, sem indulás előtt nem ettek. Nem tudnak nekik kabátot venni”.

A nol.hu beszámolója szerint Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnöke felolvasta a menet kiáltványát, amelyben tiltakoznak a tömeges vidéki elszegényedés ellen, igazságosabb és alacsonyabb adózást, a minimálbér és a közszféra béreinek emelését, jogvédelmet, a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását s az alapvető élelmiszerek áfájának azonnali csökkentését követelik.

A borsodi menet hétfőn elérte az első napra kitűzött célállomást, Nekézsenyt, kedden az Ózdi járásban, a mélyszegénység által leginkább érintett területen folytatja útját, amely követhető az Éhségmenet az emberi méltóságért hivatalos Facebook-oldalán.