mszp.hu | Belföld | Lakásügy
2022. január 21. 20:37

Üzemeltetési szerződéssel fogja megépíteni az önkormányzati bérlakásokat az új kormány

Üzemeltetési szerződéssel fogja megépíteni az önkormányzati bérlakásokat az új kormány
Az Egységben Magyarországért a 13. kerületi sikeres bérlakás-modellt az egész országra kiterjesztené, úgy, hogy a polgárok, az önkormányzat és a leendő új kormány partnerei legyenek egymásnak.

Egyértelműen az egyik legfőbb cél megfordítani a lakhatási válságot – mondta el Hiszékeny Dezső, szocialista országgyűlési képviselő, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje csütörtök délután a Klubrádió „Megbeszéljük” című műsorában.

„Ma Magyarországon lakhatási válság van, erre vannak személyes példáim is, de a statisztikai adatok is ezt támasztják alá. A személyes példám az, hogy a fogadóórámra bejelentkezők 80%-a valamilyen lakhatási problémával keres meg” – emelte ki Hiszékeny.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 18-34 év közötti korosztálynak, több mint a 60%-a még a szüleivel él együtt: nincs elég lakás és nincs esélyük arra, hogy saját lakásban alapítsanak családot.

A szocialista képviselő elmondta, mióta a fideszes kormány nem nyújt segítséget a bérlakások ügyében, azóta, immár 8 éve, fut a 13. kerületben a Magyarországon egyedülálló passzív bérházépítési modell. „Ennek a lényege az, hogy nagyon olcsón üzemeltethetők a lakások és nagyon energiabarát módon” – mutatott rá.

Kiemelte, beruházási oldalról ezeknek a mindenkori legmodernebb passzív házaknak a megépítése mindössze 15-20%-kal drágább a hagyományosoknál, ennél viszont jóval nagyobb százalék hónapról hónapra az energiafogyasztások: ez jeleni az igazán nagymértékű és fenntartható rezsicsökkentést.

Hiszékeny Dezső ígérte, az Egységben Magyarországért országosan több ezer bérlakást fog építeni évente egy olyan, minden érintettet átfogó közös rendszerben, amelynek a hosszú távú üzemeltetés, fenntartás is része. A közös elhatározás az, hogy együtt kell működni az önkormányzatokkal, mivel ez a program csak velük együtt valósítható meg – jelentette be.

„Az önkormányzatok azok, amelyek el tudják dönteni, hogy kik azok, akik erre a lakásformára rászorulnak, akik igénybe tudják ezt venni, és ha kell, akkor lakhatási támogatással tudják segíteni azokat, akik beköltözhetnek egy ilyen épületbe. Tehát ez az önkormányzatokkal együtt megvalósítható program”  – húzta alá az MSZP képviselője.

Kapcsolódó párttagok