mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | Európai Unió
2016. május 29. 10:01

Üzenjünk az európai jobboldalnak, hogy ők is megértsék!

Üzenjünk az európai jobboldalnak, hogy ők is megértsék!
Holnap ünnepli negyvenedik születésnapját a konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP). A neves alkalomból rendezett luxembourgi eseményen az európai jobboldal vezetői mondanak beszédet, így Angela Merkel német kancellár; Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és elődje Herman Van Rompuy, vagy épp Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője.

Rangos névsor, az európai jobboldal színe-java, az európai közösségünket, így a magyar emberek mindennapjait is érintő döntések többségének kidolgozói, meghozói és végrehajtói. Ennek a társaságnak a „megbecsült” tagja Orbán Viktor magyar kormányfő és a Fidesz; olyannyira, hogy az EPP egyik új alelnökének legutóbb a fideszes EP-képviselő Gál Kingát választották meg. Most, amikor a kormány ismét adófizetői milliárdokat költ a legújabb EU-ellenes kampányára, ideje tisztázni néhány fontos tényt és üzenni a Néppártnak is, hogy ők is megértsék.

Az Orbán Viktor vezette Fidesz annak az Európai Néppártnak a tagja, amely kezdetektől a minél szélesebb egység, és az integrációs folyamatok minél hatékonyabb elmélyítése mentén, vagyis az egységes és együttműködő Európa mentén politizált. Orbán Viktor és a Fidesz annak az Európai Néppártnak a tagja, amely egykori alapítói által a mostani Unió létrehozója és többségüknek köszönhetően évtizedek óta meghatározó vezetője. Most is az európai jobboldal adja az Unió „kormányának” első emberét, legtöbb biztosát vagy épp a legbefolyásosabb döntési fórum: a kormány- és államfői tanács elnökét. Orbán Viktor és a Fidesz annak az Európai Néppártnak a tagja, amely 2009-es programjában még azt tüntette fel egyik stratégiai vállalásaként, hogy Európának új munkaerőt kell vonzania a világ többi részéről a versenyképesség érdekében.

Orbán Viktor az a néppárti politikus, akit tavaly a parlamenti frakcióvezető (a szociáldemokrata és a liberális képviselőcsoport elnökével közösen) nyílt levélben szólított fel arra, hogy ne akadályozza a menekültkrízis megoldását és támogassa az Európai Bizottság javaslatait. Orbán Viktor az a néppárti politikus, akinek kapcsán az EPP frakcióvezetője megállapította, hogy nem Brüsszel bukott meg a menekültkrízis kezelése során, hanem a nemzeti kormányok, amelyek akadályozzák a közös megoldást. Orbán Viktor az a néppárti politikus, aki még mindig baloldali összeesküvés-elméleteket gyárt, az európai baloldal nemzetrontó aknamunkájáról beszél, miközben az ő jobboldali „elvtársai” uralják és irányítják az európai közösséget, javasolnak és hoznak döntéseket kvótákról. Amikor Brüsszelnek üzen, valójában nekik üzen; de ezt elég lenne például a mostani születésnapi rendezvényen személyesen elmondania nekik és akkor megspórolhatnánk a plakátokra és tévéreklámokra költött adófizetői milliárdokat. Orbán Viktor az a néppárti politikus, aki Putyin árnyékában settenkedik, populista erőként támogatja az Unió szétverését és akinek vezényletére a fideszes EP-képviselők (szinte egyedüliként a néppárti frakcióban) leszavazták az orbáni illiberalizmust ugyancsak alkotmányos szintre emelő lengyel kormányt elítélő határozatot. Orbán Viktor az, aki szembeköpi a keresztény-konzervatív értékeket, aki lebontja a kooperatív néppárti európaiság utolsó kapaszkodóit is. Üzenjük az európai jobboldalnak, hogy ők is megértsék: Orbán Viktor és a Fidesz az, amelyiknek régóta nincsen helye az Európai Néppárt sorai között.

814 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kilencvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21