„Vagy adni kell pénzt az embereknek, vagy ott kell hagyni náluk”!

„Vagy adni kell pénzt az embereknek, vagy ott kell hagyni náluk”!
Itt a tél, tombol a járvány, Hatalmas a gazdasági krízis, a hangsúly az azonnali segítségen kellene, hogy legyen.

Az osztrák modell valóban olyan, ami időben érkezik és segítheti az embereket – fejtette ki Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

„Az osztrákoknál a bértámogatási rendszer sávos: ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb, 1700 eurós jövedelmet is 90%-os bértámogatással segítik. Ezt még 0 óra munkaidőre is megadják, hogy még ebben az esetben is, minimum 1 hónapig megmaradjon az érintettek munkahelye. Emellett eleve minimum 20 hétig kapják az álláskeresési járadékot az osztrákok, de ez elmehet akár 2 évig is, sőt efelett még extra bónuszt is kapnak. Tehát Ausztriában már felismerték, amit az MSZP mond kezdetek óta: vagy adni kell pénzt az embereknek, vagy ott kell hagyni náluk” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Emlékeztetett az MSZP javaslatára, amely szerint a munkahely megtartásával 3-6 hónapig 180.000 forintig bértámogatást kell adni az embereknek azért, hogy senki ne veszítse el a munkáját.

Rámutatott, az egyik fő probléma ma Magyarországon a kiszámíthatatlanság. „Félelmetes, amit Bánki Erik mondott, hogy ő még nem tudja, mi lesz november után. A Parlament gazdasági bizottságának elnöke nem tudja, hogy mindössze tizenegy-néhány nap múlva milyen gazdasági intézkedések lesznek! Napokon belül beköszönt a tél, az újév: a még nagyobb nyomor elkerülése érdekében világosan kellene látni az emberek – különösen a legkisebb jövedelemmel bíró magyarok – jövőjét illetően” – mondta Komjáthi Imre.

Kérdésre megerősítette, a most csak 5-6%-os minimálbér-emelést támogatja az MSZP. „Most azonnali segítség és támogatás kell az embereknek: ennek érdekében lehet kompromisszumot kötni, hogy a minimálbér-emelés most kisebb lesz, mint a tavalyi, aztán ha túl leszünk a válságon, vissza lehet térni erre a témára”. Hozzátette, ebben a szakszervezetek is egyetértenek, hiszen sürgős segítségre van szükség.

A Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese felhívta a figyelmet pártja javaslataira, melyek több pénzt hagynának az embereknél. „Például, a rezsicsökkentést úgy kell megvalósítani, hogy ne 110 forintért adják köbméterenként a gázt, mint ahogy most, hanem a világpiaci áron, 30-40 forintért, és a vizet jelképes összegért adják az embereknek, mert akkor pénz marad náluk. (…) De ezen kívül is kell segítség, például 100%-os táppénz kellen adni azoknak, akik igazoltan COVID-dal maradnak otthon. Nagyon sok ember azért nem mer elmenni orvoshoz, és inkább lázas betegen dolgozik, mint ahogy ezt Müller Cecília is megerősítette, mert fél a 60%-os táppénztől. Na ezek lennének az igazi segítségek – ezzel kell foglalkozni, nem a hatalom bebetonozásával”.

Végezetül emlékeztetett, az iskolák tekintetében az MSZP ingyenes és teljes körű tesztelést kért a tanároknak, a szülők helyzetéről pedig elmondta, „Minden szülő félti a gyerekét, de nagyon sokan vannak olyan gyerekek, akiknek nagy szükségük van arra, hogy a szülő ott legyen velük. Ezt az osztrákok lehetővé tették: minimum az egyik szülő otthon maradhat a gyerekkel, kérhet erre támogatást. Ezt nálunk is lehessen igényelni, legyen erre lehetőség” – követelte az MSZP elnökhelyettese.
 

Kapcsolódó párttagok