mszp.hu | Belföld
2021. február 05. 16:02

Vagy átment a kormány is „hazaárulóba”, vagy igaza volt az MSZP-nek

Vagy átment a kormány is „hazaárulóba”, vagy igaza volt az MSZP-nek
Megkésve, de végre teljesített párat az ellenzék javaslataiból a kormány, de még mindig húzná az időt az emberek világos követeléseivel szemben.

Nem ért egyet az MSZP a felelősséget hárító, időhúzó kamu-konzultációval: az emberek azonnali és kibővített kompenzációját követelik – jelentette be Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese péntek délutáni, a párt Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján.

„A Gulyás Gergely által a mai kormányinfón hangoztatottakra azt reagáljuk, hogy „Jó reggelt kívánunk!”” – nyitott Harangozó, üdvözölve a kormány pénteki bejelentéseit néhány igencsak megkésett intézkedéssel kapcsolatban.

Emlékeztetett, az MSZP-nek az elmúlt hetekben három fő követelése volt: a kormány késlekedése miatt csőd közeli helyzetbe jutott magyar vendéglátósoknak és a magyar kis- és középvállalkozásoknak azonnal fizessék ki a nekik járó pénzt; a korlátozásokat ésszerűen tekintse át a kormány, illetve, hozzák nyilvánossága az oltási tervet.

 „Ma, 3-4 hónap késlekedés után úgy döntött a kormány, hogy a támogatásokat végre talán előbb kifizeti, aztán számoltat el. A lazítások ügyében bejelentették, talán márciusban vagy áprilisban lépne a kormány, ha bár már az anyukája is felhívta Orbánt, hogy az emberek nem bírják ezeket a korlátozásokat. Nem pontosan értjük, hogy ezek után még milyen nemzeti konzultációra van szüksége” – jegyezte meg a szocialista politikus. Hozzátette, a miniszterelnök beismerte, hogy a „konzultációkat” még maga sem szakmai kérdésnek, csupán politikai eszköznek tartja.

Elmondta, fájó pont az ellenzéknek, hogy amikor ugyanezeket az intézkedéseket korábban ők kérték a kormánytól, akkor lehazaárulózták és felelőtlennek kiáltották ki politikusaikat. „Ezek szerint most már a kormány is „felelőtlen” lett, vagy talán csak beismerték, hogy ezekben a kérdésekben is nekünk volt igazunk”.

Hangsúlyozta, a kormány nyári és őszi késlekedése csaknem 13.000 honfitársunk életébe került eddig. „Korábban azt mondták, hogy decemberre mindenki megkapja a támogatást, de három hónap alatt sem sikerült beváltaniuk az ígérgetéseiket”!

Aláhúzta, az MSZP ki fogja vizsgálni megkésett, illetve kétes intézkedéseket, de új javaslatokat is tesz járvány-kezelés ügyben. „Mi tesszük tovább a dolgunkat: egyrészt vizsgálóbizottságot állított fel az ellenzék, másrészt továbbra is képviseljük a magyar emberek érdekeit”.

Bejelentette az MSZP legújabb járványügyi javaslatát, amely az egyetemisták és családjaik életét könnyítené meg a kialakult helyzetben. „Orbán azt ígérte, hogy nem lesz tandíj, ezzel szemben ma már Magyarországon az egyetemisták közel fele kőkemény tandíjat fizet, ami 120.000 magyar családot sújt. Miután a válságügyi szigorítások miatt már harmadik féléve csak távoktatásban tudnak tanulni a hallgatók, az MSZP ma arra tesz javaslatot, hogy a kormány engedje el legalább most, a tavaszi félévben a fizető egyetemisták tandíjának legalább felét. Ők ugyanis az online oktatás miatt az egyetemi infrastruktúrát sem tudják használni és azt a szintű tudást sem tudják megkapni, amire befizettek. Ez nagy segítség lenne és igazságos döntés a kormány részéről” – tette hozzá.

Végezetül, az Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese ígérte, „Az MSZP marad felelős, megfontolt, a magyar emberek érdekeiért kiálló párt. Reméljük, előbb-utóbb a kormány is erre az útra lép”.

Kapcsolódó párttagok