mszp.hu | Belföld
2020. április 03. 10:24

Vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli érettségi vizsga legyen!

Vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli érettségi vizsga legyen!
A járványhelyzetre tekintettel vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli legyen az érettségi vizsga, azt ismerjék el teljes értékűnek, és erről döntsön a kormány április 15-ig – mondta Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön.

„Nem követelőzöm, hanem szakmai javaslatot, véleményt mondok. De tudom, hogy dönteni kell. (…) Ezt tegyék meg április 15-ig” – mondta a javasolt időpontról az MSZP volt oktatási és kulturális minisztere.

Az érettségire vonatkozó javaslatot azzal indokolta: a legfontosabb az élet védelme, a hagyományos módon tartott vizsgának viszont túl nagy lenne a kockázata.

„Szomorú, hogy ilyen dolgokat kell mondani oktatásüggyel foglalkozónak, de ez a valóság. Minden döntésünket az kell, hogy megalapozza, hogy mi az, ami az élet védelmét segíti.”

A csak írásbeli vizsgának az az előnye, hogy viszonylag gyorsan lebonyolítható: a jelenlegi, május 4-től június 26-ig tartó érettségi időszak körülbelül felét venné csak igénybe.

Ez egy opció, de csak akkor támogatja a párt, ha az oktatásszervezési és -szakmai kérdések mellett „egy nagyon erős logisztikai szervezési lába is van ennek a döntésnek”, ugyanis mivel az írásbelik egy-egy tárgyból azonos időpontban vannak, nagyjából 100 000 embernek kell egyszerre elhagynia az otthonát, és körülbelül 1 200 helyszínen egyszerre vizsgázni vagy vizsgáztatni.

A csak írásbeli vizsgánál meg kell szervezni, hogy 5-nél ne legyen több diák a tantermekben, egy felügyelő tanár legyen, minden érettségiző és érettségiztető kapjon maszkot – „ezt érdemes nem az utolsó két napban elmondani, mert itt nem 3 000 maszkról van szó” – és minden tanteremben legyen fertőtlenítő folyadék.

„Amennyiben a kormányzat (…) képes ezt az infrastruktúrát, ezt a logisztikát és ezt a szakmaiságot összerakni, akkor ezt lehetségesnek tartom, mert rövid” – mondta Hiller.
A csak szóbeli érettséginek az az előnye, hogy sokkal kevesebb lehet az emberek közötti találkozások száma; egy nap sokkal kevesebb diákot kell levizsgáztatni.

„Az infrastruktúra adott, csak időben fel kell készíteni az iskolákat” - mondta. Ekkor két teremben folyna a vizsgáztatás: az egyikben egy vizsgázó, egy felkészülő diák és egy felügyelő tanár, a másikban pedig a vizsgabizottság. A szóbeli vizsga a kettő között interneten, Skype-on folyna.

A felkészülésre viszont „nem lesz elég kettő vagy négy nap”, ezért vázolja a lehetséges opciókat – mondta Hiller.

Olaszország, ahol a világon az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet, a csak szóbeli vizsgák mellett döntött, amennyiben a vizsgák idején nem lesz kijárási tilalom. „Drága olaszaim, ott tényleg kutya világ van most, (…) szomorú” – mondta Hiller, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament olasz-magyar baráti társaságának elnöke.

Hozzátette: az érettségiről szóló javaslat kiegészítése az MSZP 5 pontos védelmi csomagjának, amely a járvány terjedésének és a következtében várható gazdasági és társadalmi károknak a mérséklését célozza.

Kapcsolódó párttagok