mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 20. 17:39

Vagy járjon közbe a Külügyminisztérium az oroszoknál metrókötbér-ügyben, vagy előfinanszírozzon az állam

Vagy járjon közbe a Külügyminisztérium az oroszoknál metrókötbér-ügyben, vagy előfinanszírozzon az állam
Az MSZP határozottan felszólítja a kormányt, hogy a botrányos metrókocsi-felújítás után ne húzza már tovább az időt az orosz metrógyártóval szembeni kötbérigény érvényesítésének ügyében, hanem intézkedjen, hogy a BKV keresetlevele célba érjen, a magyar emberek visszaszerzett adó-milliárdjai pedig az ő érdekükben kerüljenek felhasználásra.

Annak idején, úgy tűnhet, sürgős volt bármi áron kilapátolni az oroszoknak a pénzt a metrókocsik kapcsán, most is sokat elmond, hogy még Hiszékeny Dezső, MSZP-s képviselő keddi országgyűlési kérdésfelvetése ellenére sem sürgeti a kormány a csapnivaló kivitelezés után visszajáró kártérítési pénz behajtását. Erről a szocialista politikus beszélt szerda reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Mint emlékezetes, a projekt után egyre-másra jelentkező hibák és az indokolatlanul magas ár azt engedi sejtetni, főként persze az ellenzék számára, hogy az egész konstrukció valójában nem szólt másról, mint a moszkvai érdekek kiszolgálásáról. Miután a metrószerelvények felújítójával a hibás teljesítésről szóló tárgyalások zsákutcába futottak, a BKV Zrt. pert indított a kötbér érvényesítésére, ám az illetékes orosz minisztérium azóta sem vette á hivatalosan a magyar partnere által megküldött iratot. Bár a folyamatba a külügyi tárca is bekapcsolódott, még mindig nincs hír a kézbesítés állásáról.

„Sajnos ott tartunk ebben, hogy az a képesség is hiányzik a magyar államigazgatás részéről, hogy felismerjék, hogy ez nemzeti érdek (…), hiszen itt több milliárd forintról van szó” – emlékeztetett Hiszékeny arra, hogy a fideszes kormány szó nélkül hagyja, hogy a kötbér teljesítésére felszólító papír az orosz igazságügyi tárcánál elfektetve porosodjon.

„Én azt vetettem fel, hogy nem lenne baj, hogyha valamilyen személyes módon próbálna ebbe a külügyminiszter beavatkozni” – utalt az MSZP felszólítására. „Több ilyen dolog van, ami elvész valahogy az államigazgatás zűrzavaraiban, de én úgy gondolom, hogy ezt a jövőben is figyelemmel kísérem, és némi idő eltelte után, amennyiben szükséges, ismét megkeresem Külügyminiszter urat, és bízom benne, hogy akkor nem az államtitkára, hanem ő jelenik meg” – jelentette be.

Hiszékeny Dezső figyelmeztetett, ha a leköszönő fideszes kormány nem lép, hogy a BKV és ezáltal a magyar emberek sürgősen visszakapják a pénzüket, akkor a kormányváltás utánra a demokratikus választási szövetségnek van jó, megoldást jelentő javaslata. „Jelenleg a kárt a BKV szenvedte, áttételesen mi, akik közlekedünk vele. A Magyar Állam kifizethetné ezt az összeget, és utána vívja meg a harcát az Orosz Állammal, hiszen ebből az összegből simán meg lehetne oldani mondjuk a metrószerelvények klimatizálását. Azt gondolom, hogy az állam részéről ez normális megoldás lehetne” – javasolta végezetül.

Kapcsolódó párttagok