mszp.hu | Belföld
2022. június 14. 09:51

Vajda: Bizalmi válság miatt gyengült a forint

„Egyértelmű” bizalmi válság okozza a forint gyengülését, ezért is „bődületes felelőtlenség” már most elfogadni a 2023-as költségvetést – mondta Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke hétfőn, miután egy euró már több mint 400 forintba került.

Hangsúlyozta: nem igaz a kormány érvelése, hogy a régióban az ukrajnai háború miatt gyengültek mindenütt a nemzeti valuták, hiszen a cseh korona vagy a lengyel zloty minimálisan gyengült a háború kitörése óta.

„Hogy a mai nap mitől gyengült (a forint), nem tudom, de hogy általánosságban miért gyengül sokkal jobban, mint többi országnak itt a régióban a pénze, az (...) egy egyértelmű bizalmi válság, amit a piac lát” – mondta Vajda a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

„Nem látom, hogy mitől tud visszaerősödni a forint”, ameddig a kormány vívja azt, amit ő „szabadságharcnak” hív, valójában azonban csak nem akarja a kívánt antikorrupciós intézkedéseket bevezetni – mondta Vajda.

„A 400 forintos euró (...) mindnyájunknak nagyon fáj” – mondta, „mindnyájunkat kell, hogy izgasson”, hiszen „ez effektív be fog épülni az inflációba”, ami már most is kétszámjegyű.

„Ez alapján teljesen tarthatatlan a jövő évi költségvetésben az a számításuk, hogy jövő évre 5,2%-os átlagos inflációt várnak. Ki az az ember, aki elhiszi, hogy ez el fog feleződni idénhez képest?” – tette fel a kérdést, utalva a mostani 10%-ot meghaladó átlagos, és a 25% feletti élelmiszerár-emelkedésre.

Arra hívta fel a figyelmet: ha a kormány csak 5,2%-kal számol a jövő évi inflációra, akkor a nyugdíjakat is csak annyival fogja emelni.

„Ez a kormány csak az inflációval emeli a nyugdíjakat” – idézte fel az ismert tényt, hozzátéve: az MSZP vegyes indexálást javasolt a kampány során, a bérnövekedést is beszámítva a nyugdíjemelés számításába.

Vajda megállapította: „nettó hazugság” a kormányoldalon, hogy élelmiszerárstop lenne, hiszen csak néhány termék árát maximálta a kormány, „attól még az élelmiszerára elszállnak”.

„Bődületes felelőtlenségnek” nevezte, hogy a jövő évi költségvetést már most elfogadják a mostani számokkal, hiszen a nemzetközi környezet változik, továbbá „normális, európai értékeket követő országok” ősszel, a hatályba lépéséhez minél közelebb fogadják el költségvetésüket.

Mint mondta, ha el is fogadják, konzervatívan, pesszimista módon kellene benne számolni, mert például a tervezetben szerepel jövő évre 2 ezer milliárd forint uniós forrás, holott a kormány a jogállamisági kritériumok feletti huzavonában mostanáig nem tudta elérni, hogy a jelenlegi uniós költségvetési időszakra tervezett 16 ezer milliárd forintot Magyarország meg is kapja.

Ez a 16 ezer milliárd forint, azaz nagyjából 40 milliárd euró, amit az Orbán-kormány ebben az uniós költségvetési időszakban kockára tesz, „ami a GDP-nek a negyede” – érzékeltette az összeg nagyságát a költségvetési bizottság elnöke.