mszp.hu | Belföld
2022. április 12. 11:50

12 év után valódi képviseletet kap a kerület

12 év után valódi képviseletet kap a kerület
„Számomra evidencia, hogy a mandátumot fölveszem” – mondta a Klubrádióban Vajda Zoltán megválasztott ellenzéki képviselő, aki a végleges adatok alapján sikerrel fordított Budapest XVI. kerületében és a szocialista parlamenti frakció tagja lesz.

Mint mondta, „tévút lenne” a mandátumot nem felvenni; „teljesen nyilvánvaló” a számára, hogy a megválasztott képviselők tartoznak azzal a választóiknak, hogy őket képviseljék „még ebben a borzasztó nehéz helyzetben is”, ami az országgyűlési arányokat illeti.

Rámutatott: bár a kétharmados, „drámai, fájdalmas sokk” után a kormánypártok képviselőinek aránya a parlamentben újra kétharmados, „a szavazati arányok nem voltak azok” eddig sem.

Azt mondta: még tájékozódnia kell, lehet-e a parlamenti bizottságokban „értelmes munkát végezni”; mindenesetre értelmetlen parlamenti harcok helyett a választókerületében lenne sokat, ott közösséget szeretne építeni és az ellenzékkel közösen létrehozni egy alternatív médiacsatornát a most kizárólagos, „rémisztő fideszes propaganda” helyett.

Elmondta: XVI. kerületi, Árpádföldet, Cinkotát, Mátyásföldet, Sashalmot, Rákosszentmihályt és Zugló alsórákosi részét felölelő választókörzetében 16 éve fideszes a polgármester és 12 éve fideszes a parlamenti képviselő, mostani győzelmével „sikerült ezt a fideszes körzetet (...) felszabadítanunk”.

Ismertette: a választás éjszakáján 38 szavazatos hátrányban volt a fideszesSzatmáry Kristóffal szemben; ezt sikerült csaknem 500 szavazatos előnnyé változtatni az átjelentkezett szavazók, a levélszavazók és a külképviseleteken szavazók voksainak szombati megszámlálása után.

„Szoktuk mondani, hogy minden szavazat számít - hát ez valóban egy ilyen pillanat volt” – emelte ki a Klubrádió Esti gyors című adásában.

Mint mondta, a döntő változást azok a külföldön élő magyarok hozták, „akiket az Orbán-rendszer elüldözött innen”, külföldön próbálnak boldogulni, és vették a fáradságot, hogy elmenjenek szavazni.

Rámutatott: a külföldön élők ugyanúgy nagyjából félmilliós kört alkotnak, mint a „viszonylag ellenőrizetlen módon” levélszavazók; nekik viszont saját pénzükön kell elutazniuk a követségekre és sokszor órákon át sorban állni.

Mivel erre sokuknak fizikailag nem volt lehetőségük, nagyjából csak egytizedük tudott szavazni – emelte ki.

„Ebből a körből lett itt a változás” – mondta, megköszönve a külföldi és belföldi szavazatokat egyaránt.

Elmondta: ő maga már másodszor bizonyítja, hogy le tud győzni egy fideszes jelöltet: először listáról lett önkormányzati képviselő, de 2019-ben egyéni győztesként került a helyi képviselő-testületbe.

Elmondta: mivel a választókerületének része Zugló alsórákosi része, hosszú távú együttműködésre törekszik Hadházy Ákossal, aki Zugló egyéni képviselője lett.

Külön fájónak nevezte, hogy a választáson egy még a Fidesznél is szélsőségesebb párt, a Mi hazánk is bejutott a Parlamentbe.