mszp.hu | Belföld
2022. november 15. 15:21

Vajda: „Mindig próbálkozunk, hogy az embereknek jobb legyen”

Vajda: „Mindig próbálkozunk, hogy az embereknek jobb legyen”
A Parlament Gazdasági Bizottságának ülésén a kormánypártok képviselői leszavazták, hogy az MSZP energiaügyi módosító javaslatait megtárgyalhassa az Országgyűlés, tájékoztatott Vajda Zoltán, a bizottság MSZP-s elnöke a párt közösségi oldalán közvetített doorstep sajtótájékoztatón kedden.
A szocialisták első leszavazott módosító javaslata arról szólt: oldja meg a kormány, hogy kapható legyen a 11,5 kilogrammos PB-gázpalack, amelyre augusztus 8-án ársapkát tette a kormány, csakhogy nem kapható, így az emberek kénytelenek kisebb palackokat és kevesebb gázt venni több pénzért – tájékoztatott Vajda.
 
Második, szintén leszavazott javaslatuk az volt: biztosítsák mindenki számára a lakhatás minimális feltételeit úgy, hogy minden Magyarországon bejelentett lakhellyel rendelkező ember a lakóhelyén azonos, az alapvető szükségleteinek kielégítéséhez szükséges mennyiségben, jogosult legyen hozzáférni a legolcsóbb földgázhoz és villamosenergiához.
 
 
Harmadik javaslatuk hatályon kívül helyezte volna azt a kormányrendeletet, amely kivonta a „rezsicsökkentett” fogyasztói körből az önkormányzatokat és azok intézményeit, valamint a kis- és középvállalkozói szektor többségét.
 
„A módosításnak hála, újra bekerülhettek volna az egyetemes szolgáltatási körbe, vagyis a kereskedőknek a (...) szerződéskötési kötelezettsége mellett hatósági áron juthattak volna újra energiához” – magyarázta el a képviselő.
 
A kormány nem támogatta az indítványokat, és indokaikban „sem volt túl sok köszönet”; „teljesen nonszensz” érveket hoztak fel, mint például a PB-gázpalackok esetében az európai uniós szankciós politikát, az alapszolgáltatásnál „a szokásos rezsicsökkentéses politikai blablájukat”, „a harmadiknál pedig érdemben már nem is reagáltak” – mondta.
 
Végül a bizottság nem leszavazta a módosítókat, hanem azzal az ürüggyel döntött a megtárgyalásuk ellen, hogy „nem házszabályszerűek”.
 
„Ez így, ebben a formában egy vicc” – jelentette ki Vajda.
 
„Új minisztérium ide vagy oda, új miniszter ide vagy oda, továbbra is: semmi nem változik, a családokat, az önkormányzatokat és a kkv-ket nem támogatják az alacsony rezsivel” – utalt a képviselő Palkovics László korábbi energiáért is felelős miniszter leváltására és az új, önálló energiaügyi minisztérium létrehozására.
 
Az ülésen többek között a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvénymódosításáról volt szó. Mint Vajda mondta, „sok meglepetés nem volt a bizottság ülésén, de mi mindig azért próbálkozunk, hogy az embereknek jobb legyen”.

Kapcsolódó párttagok