mszp.hu | Gazdaság
2023. január 23. 17:49

Vajda Zoltán: A költségvetés igazi vesztesei a magyar emberek

Az Orbán-kormány közel ezermilliárd forinttal több áfabevételt tervez, mint a tavaly nyáron, ami azt jelenti: minden magyar ember, az újszülöttől az aggastyánig, közel 100 ezer forinttal több áfát fog befizetni. A költségvetés vesztesei az alapfokú oktatás és az egészségügy.
Korábbi nyilvános ígérete ellenére nem ment el a Parlament Költségvetési Bizottságának ülésére Varga Mihály pénzügyminiszter – közölte a testület MSZP-s elnöke, Vajda Zoltán a négyórás hétfői ülés után.

Bár Varga az ülésen nem jelent meg, a fideszes többség által tavaly ősszel módisított alaptörvény értelmében mégis a kormány egy tagja, Banai Péter Benő pénzügyminisztériumi államtitkár tájékoztatta a bizottságot a rendeleti költségvetésről, méghozzá tételesen és alaposan.

Vajda külön megköszönte Banainak, hogy nem használta ki az alkalmat arra, hogy megkerüljön kérdéseket; a bizottság már kialakított rendjével ellenétben – egy kérdés, egy válasz – ugyanis a fideszes többség a mostani ülésen olyan eljárási módosítást szavazott meg, hogy a kormány képviselője egyszerre válaszolhasson az összes kérdésre.

Vajda Zoltán megismételte: az idei költségvetés vesztesei a magyar emberek.

„Én azt gondolom, hogy ez a költségvetés nem a magyar emberek érdekeit szolgálja sajnos” – jelentette ki. Vajda rákérdezett az ülésen, miért kell a Vodafone megvásárlására sok százmilliárd forintot költeni, és számos példát mondott, mire kellene inkább költeni a közpénzt.

Vajda üdvözölte, bár „furcsának” nevezte, hogy bár a kormány rendeleti úton már elfogadta a költségvetést és az hatályban is van, a kormányzat mégis beviszi a büdzsét a Parlament elé tárgyalásra és szavazásra, mégpedig normál, tehát nem gyorsított eljárásban.

"Ez sok hétig tartó folyamat lesz, így márciusban, vagy talán áprilisban fogja elfogadni az Országgyűlés azt a költségvetést, amely alapján egyébként az ország jelenleg is működik" – mondta Vajda.