mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. április 17. 12:40

Vajda Zoltán: A kormány a legnagyobb nyertese a váratlanul magas inflációnak

Vajda Zoltán: A kormány a legnagyobb nyertese a váratlanul magas inflációnak
A magyar gazdaság helyzetéről, az infláció mértékéről, várható alakulásáról és a kormány adópolitikájáról is beszélt Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában hétfő reggel.

Nagy Márton szerint jó úton halad a magyar gazdaság, hiszen tizedszázalékpontokkal csökken az infláció az utóbbi pár hónapban. Vajda Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, közel sem nevezhető ez jó útnak, hiszen már harmadik hónapja van továbbra is a lélektani 25 százalékos határ felett az infláció. Az MNB intézkedései ugyan előremutatók, de a rendkívül kiélezett konfliktus a fiskális és a monetáris politika között negatívan befolyásolja a gazdaság teljesítményét. Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette, a kormányzat szándékosan gyengíti a Jegybank eszköztárát, ennek pedig az az oka, hogy a kormány csak szóban harcol az infláció ellen. A valóság az, hogy a magas infláció egyik legnagyobb nyertese maga a kormány és a költségvetés. Érdemes megfigyelni, hogy az ÁFA-bevétel tekintetében közel 1000 milliárd forinttal szed be többet a kormány a korábban tervezetthez képest.

A jegybankelnök korábbi igazságbeszédéből, melyben a kormányt kritizálta kimaradt az önkritika, ami a Költségvetési Bizottság elnöke szerint elvárható lett volna, hiszen az MNB-elnök éveken keresztül motorja volt a NER-rendszerének, nem csak kiszolgálója. Matolcsy György és a kormány közti nyílt vitáról Vajda Zoltán elmondta, Magyarország tekintetében kifejezetten káros a konfliktus, hiszen ez sebezhetővé teszi hazánkat. A sebezhetőséget pedig a kamat mutatja, hiszen a magyaroknak „iszonyatosan” magas kamatot kell fizetnie. Magyarországon 1600-1800 milliárd forinttal kell több kamatot fizetni, mint más országban, ez pedig azért van, mert a kormány nem hajlandó az EU által elvárt antikorrupciós intézkedéseket meghozni.

A kormány nyerészkedését a boltokban is lehet érezni, hiszen az 1000 forintos fehérkenyér, vagy tejföl többek között azért is kerül ennyibe, mert a kormány nem hajlandó lemondani a hatalmas ÁFA-bevételről. Az árak közvetlen csökkenését hozná el az ÁFA nullára csökkentése, valamint a kormány által nyáron kivetett kiskereskedelmi különadó eltörlése. Az árak tehát a harmadukkal csökkennének, ha a kormány nem csak szóban harcolna az infláció ellen.

Vajda Zoltán a 15 százalékos nyugdíjemeléssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez akkor történt, amikor a kormány maga is 15 százalékos inflációval számolt, azonban a nyugdíjasinfláció mindvégig 20 százalék körüli volt. A szocialista országgyűlési képviselő hozzátette, a kormány havonta vagy negyedévente korrigálhatná a nyugdíjak értékét, hiszen így hónapokon keresztül vannak nagyon nehéz helyzetben az idősek.

Magyarország Nemzetközi Beruházási Bankból való kilépéséről Vajda Zoltán elmondta, semmilyen banki tevékenységet nem látott eddig sem, ezért ő csak kémbankként tud róla nyilatkozni. Hozzátette, a kormány az utolsó utáni pillanatban lépett ki a bankból, ennek oka pedig valószínűleg az amerikai nagykövet által szerdán bejelentett szankciók is voltak. Vajda Zoltán elmondta, országgyűlési képviselőként éppen a mai napon fog írásbeli kérdéseket feltenni Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a székházzal, illetve a bankba tett ezermilliárdokkal.

A magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta, egy életveszélyes spirált lát kialakulni, hiszen a magas kamatkiadások miatt elszállhat a költségvetés hiánya, ez újabb megszorító intézkedésekhez, esetleg adóemelésekhez vezethet, ami gazdaságcsökkenést okozhat, ami az inflácó újbóli növekedését okozza, ez pedig ismét csak a magas kamatkiadásokhoz vezet. Ennek a folyamatnak a kivédésére lenne megoldás, mégpedig egyrészről a kormányváltás, hiszen vissza kell szerezni a piaci szereplők bizalmát, valamint az Unióval megállapodni a támogatási pénzek megérkezésének érdekében, továbbá pedig az euró bevezetéséhez egy céldátumot már rég ki kellett volna tűzni.

Az MSZP javaslatáról, mely az ársapkás termékek további bővítéséről szól, elmondta, ezt akár a strandbelépőkre is ki lehetne terjeszteni, múlthéten ezt is kezdeményezte a párt. Egy működő piacgazdaságban a hatósági árak létező dolgok, hiszen vannak olyan vásárlók, akik csak ezeket a termékeket engedhetik meg maguknak, tette hozzá a Költségvetési Bizottság elnöke. Az általános megoldás azonban az ÁFA csökkentése, eltörlése lenne, hiszen ez az árak azonnali, 30 százalékos csökkenését okozná, zárta mondandóját Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok