mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. január 11. 11:51

Vajda Zoltán: A kormány átláthatatlan költségvetéséhez ne asszisztáljon a Költségvetési Tanács elnöke!

Vajda Zoltán: A kormány átláthatatlan költségvetéséhez ne asszisztáljon a Költségvetési Tanács elnöke!
Magyarország 2023-as költségvetése, amelyet az alkotmányos rend szerint tavaly nyáron tárgyalt és fogadott el az országgyűlés fideszes többsége, már ősszel megbukott. Az abban tervezett célok és sarokszámok – így különösen az infláció, a forint árfolyama, a tervezett növekedés – egyike sem a valós helyzetre épült.

Vajda Zoltán a Költségvetési bizottság szocialista elnöke is többször hangsúlyozta az elmúlt hónapok folyamán, hogy a 2023-as büdzsét az alapjaitól újra kell írni. Csak egy, a nehézségekkel szembenéző, a széles rétegeket ellehetetlenítő helyzet kezelésével számoló, hiteles költségvetéssel lehet visszanyerni a kontrollt az elszabadult árak felett.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott, hogy kifejezetten rossz és veszélyes iránynak tartja a Költségvetési Tanács elnökének, Kovács Árpádnak azt a sajtóban megjelent nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta, hogy a parlament megkerülésére játszó rendeleti költségvetésből készült és az országgyűlésnek egy látszat-tárgyalásra benyújtandó törvényjavaslatot módosítónak tekinti, semmiképpen sem egy új költségvetés előterjesztésének.

A Költségvetési Tanács is tisztában kell, legyen azzal, hogy a 2022-ben megalkotott költségvetésből semmi nem maradt, így az, hogy az új, teljesen átírt változat formailag módosító, semmi más, mint az Alaptörvényben rögzített folyamat megkerülése, az ellenőrzési pontok kiiktatása. Olyan lépés, amellyel az Orbán-kormány már a korábbi évek költségvetése során is számtalanszor élt. Olyan lépés, amelyet egy felelős Tanács nem támogathat, ha komolyan gondolja hangsúlyozott szakmaiságát és függetlenségét.

Vajda Zoltán elmondta, a Költségvetési Tanács tagjaitól - Matolcsy György bizottsági megszólalása után - több bátorságot várt volna el, hiszen az ország sorsa a tét: az átláthatóság, a felelőtlen költekezés megállítása, az elhibázott gazdaságpolitika nyomán elszegényedők lecsúszásának megakadályozása.

Kapcsolódó párttagok