mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. április 19. 13:13

Vajda Zoltán: A legkonzervatívabb becslés szerint is 20 százalék körüli az infláció

Vajda Zoltán: A legkonzervatívabb becslés szerint is 20 százalék körüli az infláció
A hazai gazdasági helyzetről, az infláció alakulásáról és a brutális drágulások megoldásairól is beszélt Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő, az ATV MaiTéma című műsorában kedd este.

A szocialista politikus elmondta, fenntartással kell kezelni azokat a szakvéleményeket, amelyek a Magyar Bankholding szakértőitől hangzanak el, hiszen ez a cégcsoport is a fideszes holdudvarhoz tartozik. Amikor olyan jóslatokat lehet hallani, hogy a következő negyedévben hogyan fog alakulni az infláció vagy milyen gazdasági növekedés várható, akkor mellé kell tenni, hogy egy olyan cégcsoport emberei mondják ezt, amelyet részben Mészáros Lőrinc tulajdonol. Vajda Zoltán szerint a magyar emberek a boltokban közvetlenül találkozhatnak a magyar gazdaság teljesítményével, az inflációt mindenki megérzi. A legkonzervatívabb becslés is 20 százalék körüli inflációt mutat, ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjasok hiteleznek az államnak, hiszen a nyugdíjemelés ennél alacsonyabb volt.

A forintárfolyam alakulásáról elmondta, jelenleg valóban kiválóan teljesít a hazai fizetőeszköz, azonban leginkább a Jegybanknak járhat a gratuláció, cinikus hasonlattal élve Vajda Zoltán azt mondta „a Jegybank a saját maga által felgyújtott háznak az oltásában milyen jól végzi a munkáját”. Azonban a magyar emberek fizetik meg ennek az árát is, a magas kamatokon keresztül. A forint erősödését az okozza, hogy sok milliárd dollárnyi forgópénz érkezett be az országba a magas kamatokért cserébe, amikor pedig ismét alacsonyak lesznek a kamatok, akkor a most beérkezett pénzek hasonlóan gyorsan ki is fognak menni az országból, ez pedig ismét a forintárfolyamban fog megmutatkozni, csak negatív értelemben.

Az infláció alakulásáról elmondta, teljesülhet az egyszámjegyű infláció decemberre, de nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg még mindig 25 százalék felett jár. A váratlanul magas inflációnak mindig az állam a nyertese, például az ÁFA-bevétel tekintetében is. Ezt mutatja az is, hogy közel 1000 milliárddal több az idei ÁFA-bevétel a tavaly tervezetthez képest. „Ez azt jelenti, hogy minden magyar ember az újszülöttől az aggastyánig 100 ezer forinttal több ÁFÁ-t fizet be, mint amit terveztek” – szemléltette a helyzetet Vajda Zoltán. A magas, 15-18 százalékos kamatok pedig azt eredményezik, hogy Magyarországon 1500-1600 milliárd forinttal fizetnek az emberek több kamatot a környező, hasonló helyzetben lévő országokhoz képest. Ez 150 ezer forinttal több kiadást jelent minden magyar ember számára, csupán azért, mert a kormány nem hajlandó elfogadni az Európai Unió antikorrupciós intézkedéseit.

A nyugdíjasok helyzetéről Vajda Zoltán elmondta, az élelmiszerinfláció azért is sújtja erőteljesebben őket, mert ők a nyugdíjuk nagy hányadát költik ennivalóra, az alapélelmiszerek brutális drágulása ezért is okoz nagyobb nehézségeket nekik minden nap. A jelenleg 15 százalékkal megemelt nyugdíjak egyelőre pont azt jelentik, hogy a szándékosan alultervezett inflációval azonos mértékben kaptak emelést az idősek, amennyiben további 5 százalékkal növelnék a nyugdíjakat, akkor is éppen, hogy „nullán lennének”, vagyis az inflációval azonos mértékű lenne az emelés. „Egy ilyen magas inflációs időszakban akár automatizmusban, havonta kéne emelni a nyugdíjakat” – emelte ki a szocialista országgyűlési képviselő.

A magas élelmiszerinflációra megoldás lenne azonban az MSZP által régóta javasolt ÁFA-csökkentés, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlése. A magas ÁFA a szegények vagy a nyugdíjasok adója is, azonban az ÁFA-csökkentésre lenne lehetőség, a költségvetésben van mozgástér erre, ezt mutatja az 1000 milliárdos többletbevétel is. Az ÁFA csökkentése pedig azonnal érezhető lenne az árakban is, közvetlenül csökkennének a megemelkedett árak.

A Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, amikor Matolcsy György jegybankelnök a nyugdíjakról beszél, akkor jusson eszünkbe, hogy ő is ott volt, amikor a 2010-es kormányváltás után elvette a kormány a magyar emberek magánnyugdíjpénztári megtakarítását. Továbbá a jegybankelnöknek illene önkritikát is megfogalmazni, Vajda Zoltán szerint, amikor a kormány hibáiról beszél, hiszen hosszú éveken keresztül a NER-rendszerének nem csak szemlélője volt, hanem motorja is.

Vajda Zoltán a hazai munkanélküliségről is beszélt, elmondta, üdvözlendő, hogy alig van munkanélküliség Magyarországon, azonban fontos látni azt is, hogy a Fidesz ezt kétféleképpen érte el. Egyrészt, tavaly 25 ezer ember hagyta el Magyarországot, az elmúlt bő 10 évben pedig összesen fél millió ember költözött külföldre. A szocialista országgyűlési képviselő kiemelte, így valóban könnyű alacsonyan tartani a munkanélküliséget. A párok átlagos gyermekszületése továbbá pedig bőven 1,5 alatt van, pedig 2 fölött kéne lennie, hogy szinten maradjon a demográfia. 

A kormányzati béremelésekkel kapcsolatban elmondta, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok már régóta várnak béremelésre, ezzel szemben a minisztériumban dolgozó felsővezetők fizetését emelhetik most is jelentősen. Vajda Zoltán kiemelte, itt nem a kormányhivatalban dolgozókról van szó, hanem olyan, a kormány által kinevezett vezetőkről, akiknek a politikai elit így hálálja meg a hűségét.

Az üzemanyagárakról elmondta, minden terméknél megfizetjük az üzemanyag árát, nem csak akkor, amikor tankolunk. Az élelmiszereket ki kell szállítani a boltokba, ha pedig tovább emelkedik a benzinár akkor ez valószínűleg be fog épülni az élelmiszerek árába is, ez pedig komoly inflációs kockázatot is jelenthet.

Kapcsolódó párttagok