mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. február 14. 11:09

Vajda Zoltán: Abszurd és vérlázító a költségvetés rendeleti módosítása

Vajda Zoltán: Abszurd és vérlázító a költségvetés rendeleti módosítása
Abszurditásnak és vérlázítónak nevezte Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke, hogy a kormány meg sem várta, hogy az Országgyűlés tárgyalja az idei költségvetést, hanem péntek éjjel már rendelettel módosította azt. „Tartalmilag és formailag is felháborító, ami történt” – mondta Vajda a Spirit FM rádió kedd reggeli adásában.

„Tartalmilag a pénteki rendeleti módosítás felpuhítja a költségvetési zárolásokat a minisztériumoknál, amelyeket a tavaly nyári megszorítások bevezetésekor alkalmazott a kormány azzal a jelszóval, hogy magán kezdi a spórolást” – ismertette az újonnan előálló helyzetet Vajda Zoltán. Formailag is felháborító a módosítás, hiszen a büdzsé az Országgyűlés előtt van és tárgyalásra vár.

Szürreális és sokkoló élménynek nevezte, hogy a bizottság hétfői ülésén a kormánypárti képviselők úgy akadályozták meg öt ellenzéki módosító indítvány tárgyalását a Parlament plenáris ülésén, hogy egyetlen szóval sem indokoltak. „Meg sem szólaltak. Nem nyitották ki a szájukat. A bizottsági ülés úgy telt el, hogy a fideszes kollégák semmit nem szóltak hozzá. Egészen szürreális élmény volt” – számolt be a történtekről a bizottság MSZP-s elnöke.

Pedig az ellenzéki javaslatok releváns, aktuális, a társadalom szempontjából fontos javaslatok voltak,

  • a bezárt posták helyi önkormányzatok általi működtetésének támogatásáról,
  • a pedagógusok által „nagyon jogosan” követelt béremelésről,
  • a szociális ágazat bérrendezéséről,
  • az óbudai háziorvosok energiaköltségének mérsékléséről,
  • és az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről 

Abszurd, hogy Magyarország rezsivédelemre mindössze a GDP 1,1%-át költötte tavaly, míg Szlovákia a GDP-je 9,3%-át, Németország 7,5%-át, Ausztria pedig 5,3%-át.

Politikai blöffnek nevezte, hogy a kormány szerint a magyar családok havi 181 ezer forint rezsitámogatást kapnának. Egyszerű osztással kiszámolható, hogy ez jóval 40 ezer forint alatt van. Szépségtapasz és „icipici siker”, hogy a kormány a tavaly rendelettel formálisan már elfogadott költségvetést mégis „megfuttatja az Országgyűlés előtt”, bár, mint mondta, „nem naiv” abban, hogy „a fideszes úthenger” semmilyen ellenzéki módosító indítványt nem fog megszavazni.

Kapcsolódó párttagok