mszp.hu | Gazdaság
2024. június 10. 18:26

Vajda Zoltán: Az árnyékbox folytatódik a kormány és az infláció között

Vajda Zoltán: Az árnyékbox folytatódik a kormány és az infláció között
Az infláció ismét növekedni kezdett, ezt pedig a magyar családok is érzik, ugyanis megtakarításaikat már felélték, és folyamatos áremelkedéssel kell szembenézniük. Vajda Zoltán az azonnali kérdések órájában a parlament hétfői ülésnapján Tállai Andrást, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárát kérdezte arról, mit tesz a kormány a gazdasági növekedés helyreállításáért és a darabjaira hullott költségvetés rendbetételéért.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már-már ökölharcot vív az inflációval, hiszen „összerogyott, összeomlott, lent maradt” kifejezésekkel illette az inflációt nemrég a miniszter és kabinetje. Az árnyékbox azonban folytatódik, a drágulás újból számottevő, ezt pedig a magyar családok is érzik, hiszen második hónapja ismét nőnek az árak. A gazdasági növekedés gyakorlatilag nem létezik hazánkban, nem is lehetne miből megvalósítani, a megtakarítások elfogytak, az uniós pénzek pedig nem érkeznek meg. Hiába „foglalja el Brüsszelt” tehát a kormány, változatlanul nem érthető, hogyan lesz ebből kórház- és iskolafelújítás, vasútépítés vagy közlekedésfejlesztés, összegezte a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke.

Vajda Zoltán szerint a kormány stagflációba kormányozta az országot, nincs gazdasági növekedés, az infláció pedig ismét magas. Ennek hátterében a megszorítások előkészítése áll, ugyanis a választások előtt nem akart a kormány szembenézni a költségvetésen tátongó 1500 milliárdos hiánnyal. Az állam ennyiért vásárolta fel a Liszt Ferenc repülőteret, a magyar adófizetőknek ez a tranzakció fejenként 100 ezer forintjába került.

Ideje, hogy kiderüljön, mikor hozzák haza az uniós forrásokat, és az is, hogyan akadályozzák meg az infláció további növekedését, emelte ki a szocialista képviselő.

Tállai András viszonválasza - Vajda Zoltán szerint - nem adott a kérdésre valódi magyarázatot. A stagfláció megszüntetésére ugyanis nem tett szakmai javaslatot az államtitkár, és azt sem tudta megindokolni, hogy mivel tudják tompítani a költségvetés hatalmas hiányát. 

Kapcsolódó párttagok