mszp.hu | Belföld
2022. február 07. 20:49

Az eurókonvergencia ígérete önmagában segít csökkenteni az inflációt

Az eurókonvergencia ígérete önmagában segít csökkenteni az inflációt
A fideszes kormány 10 év alatt megduplázta az államadósságot.

Az inflációban döntő felelőssége van a fideszes kormánynak azért is, mert semmit nem tett a forint euróhoz viszonyított stabilitása érdekében, ezen felül brutálisan elszabadította az államadósságot – mondta Vajda Zoltán makro-közgazdász, az Egységben Magyarországért Budapest 13. OEVK-ban indított képviselőjelöltje hétfő reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„A Fidesznek az elmúlt bő 10 évben lehetősége lett volna vagy bevezetni az eurót, vagy legalábbis erősteljes lépéseket tenni, hogy bevezesse az eurót (…). Egy elszalasztott évtized ebben a tekintetben is a Fidesz-kormányzás, hogy ők ezt nem tették meg, nem tettek lépéseket” – emlékeztetett Vajda Zoltán.

A szocialista politikus elismerte, az öt év múlvára tervezett euró-bevezetés Magyarországon egy igencsak ambiciózus Egységben Magyarországért projekt, mégis sok szempontból előnyös lenne hazánknak.  „Mindent megteszünk azért, hogy 5 éven belül bevezethessük az eurót. (…) Ez az ígéretünk egy horgony lesz, amivel a belföldnek is és a nemzetközi piacoknak is egyértelműen ki tudjuk nyilvánítani, hogy a kormányváltás után költségvetés és a monetáris politika minden lépését afelé visszük, hogy bevezessük az eurót. Ez önmagában egy nagyon fontos deklaráció, ami például az infláció elleni küzdelemben, a forint leértékelődése elleni küzdelemben egy borzasztó fontos lépés, hogy bizalmat tudunk teremteni a belföldieknek, az inflációs várakozásokat pedig ezzel csökkenteni tudjuk” – jelentette be.

Elmondta, a jelenlegi kormány és a jelenlegi monetáris politika erőtlen az infláció ellen. „Most elkezdte a Nemzeti Bank emelni a kamatokat, de tehetetlen: nem sikerül az inflációt letörnie, mert már nem bíznak benne sem a belföldiek, sem a nemzetközi piacok”.

Az euró bevezetéséhez kapcsolódó, egyébként elavult maastrichti konvergencia-kritériumokra térve, melyek közül hazánk még a legtöbbnek nem felel meg, megjegyezte, azok valamennyi mozgásteret azért engednek. „Például az államadósság kapcsán 60%-os határ van megfogalmazva, vagy pedig egy errefelé csökkenő tendencia: ennek Magyarország esetében most az ellenkezőjét látjuk.10 év alatt a Fidesz megduplázta az államadósságot, ami jelenleg 42 ezermilliárd forint. Ez azt jelenti, hogy minden foglalkoztatott közel 10 millió forint államadósságot cipel a saját hitelén kívül, amit jelzáloghitel vagy más hitel formájában felvett a család. A Fidesz-kormány ezt 10 év alatt megduplázta: ezt kell, hogy csökkenő irányba vigyük.

De az már megfelel, már a jelenlegi kritériumoknak is ebben a tekintetben, hogyha vissza tudjuk fordítani ennek a pályáját” – hangsúlyozta az Egységben Magyarországért Budapest 13. OEVK-ban indított képviselőjelöltje.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21