mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. január 30. 15:06

Vajda Zoltán: az idei költségvetés sem a magyar emberekről szól és nem a magyarok érdekeit szolgálja

Vajda Zoltán: az idei költségvetés sem a magyar emberekről szól és nem a magyarok érdekeit szolgálja
A Költségvetési bizottság szocialista elnöke volt az Egyenes Beszéd vendége. Vajda Zoltán a Parlament Költségvetési bizottságának múlt hétfői üléséről számolt be. Többek között a költségvetés valódi veszteseiről és nyerteseiről beszélt, illetve arról, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter ígérete ellenére nem ment el az ülésre.

Az egy héttel ezelőtt tartott Költségvetési bizottsági ülésen Varga Mihály pénzügyminiszter államtitkára azt mondta, hogy az év végéig 70 százalék alá akarja küzdeni a kormány az államadósságot. Ez a kijelentés azért is meglepő, mivel a kormányzat szerint nincsenek megszorítások, ahhoz pedig, hogy 70 százalék alá vigyék az államadósságot, nagyon vissza kell fogni az állami költekezéseket. Vajda Zoltán szerint azonban a lényeg mégiscsak azon van, hogy az idei költségvetés sem a magyar emberekről szól és nem a magyarok érdekeit szolgálja.

A Költségvetési bizottság elnöke kiemelte, a kormány 1000 milliárd forinttal több áfabevétellel tervez az idei évre, ez azt jelenti, hogy minden magyar embernek, az újszülöttől, az aggastyánig több, mint 100 ezer forinttal több áfát kell majd befizetnie. A szocialista politikus továbbá azt is kiemelte, hogy a kormány nem minden kiadást fog vissza. A Rogán Antalhoz tartozó titkosszolgálatok például rengeteg pénzt kapnak a háborúra hivatkozva. Ezzel szemben az alapfokú oktatás és egészségügy reálértelemben kevesebb pénzre számíthat. Az egészségügy 6 százalékkal fog több pénzt kapni, miközben 15 százalékra tervezik az inflációt, az alapfokú oktatás pedig 15-16 százalékkal számíthat többre, ez pedig szintén azt jelenti, hogy az infláció a teljes plusz költséget felemészti.

A magyar kormány hitelfelvételéről Vajda Zoltán úgy nyilatkozott, hogy „üdvözli a kormány döntését”, ám a kormány „sasszé-mozdulata” nem kellett volna, hiszen eleinte azt mondták nem veszik fel a hitelt, majd később mégis. A szocialista politikus elmondta, az így felvett összesen 5700 milliárd forint egy magyar emberre vetítve fél millió forintnak felel meg. Vajda kiemelte, ezeket a pénzeket az orosz energiától vsló függetlenedésre kéne költeni és reméli, hogy „nem a vejeknek, a Mészáros Lőrinceknek és az oligarcháknak mennek majd ezek a pénzek”.

A Költségvetési bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az uniós pénzek járnak hazánknak és kell, hogy megérkezzenek. Ehhez azonban a kormánynak is el kéne fogadnia, hogy a brüsszeli döntéshozók azt akarják, hogy az uniós adófizetők pénze a magyar emberekhez jusson el, "ne tűnjön el út közben".

Vajda Zoltán elmondta, Varga Mihály levélben és szóban is ígéretet tett arra, hogy megjelenik a Költségvetési bizottság tárgyalásán, ráadásul a kormányzat által módosított Alkotmány szerint egy rendeleti törvény tárgyalásánál az illetékes bizottságot a kormány tagja tájékoztatja a részletekről. Vajda elmondta, ugyan Varga nem jelent meg, államtitkára igen, a bizottsági ülést a szocialista politikus így is eredményesnek könyvelte el. Az MSZP képviselője szerint a „fideszes úthenger”, ha kell, ugyanazt a törvényt fogja átvinni, amit benyújtottak. Vajda Zoltán azonban kiemelte, ő egyéni országgyűlési képviselőként módosító javaslatokat ugyanúgy be fog nyújtani, mint bármilyen másik költségvetésnél, azonban hozzátette, a költségvetést előreláthatólag április elején fogják elfogadni, amikor az év negyede már el is múlt. A Költségvetési bizottság elnöke kiemelte, legalább eljutott az országgyűlésig a költségvetés, a szocialista politikus szerint a kormány eredeti szándéka az lett volna, hogy pusztán rendeleti úton legyen megalkotva a költségvetés.

Kapcsolódó párttagok