mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. március 22. 16:55

Az új kormány gazdasági fordulata az infláció mérséklését, a vidék felemelkedését hozza

Az új kormány gazdasági fordulata az infláció mérséklését, a vidék felemelkedését hozza
A fideszes kormány nem avatkozik be – az Egységben Magyarországért ígéri, két hét múlva tenni fog a pénzromlás azonnali megfékezéséért.

Az alapvető élelmiszerek áremelkedése az elszabadult infláció miatt jócskán meghaladta a 10%-ot az elmúlt hónapokban: egyre több család számára megfizethetetlen a normális étkezés. Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség Márki-Zay Péter vezette új kormánya jövő vasárnap után elhozza a változást – erről tartottak online sajtótájékoztatót kedden Jánosi-Lesi Ágota, Vajda Zoltán és Csárdi Antal a szövetség Pest 11-es, Budapest 13-as és 1-es számú választókerületében indított képviselőjelöltjei.

„A paradicsomért kilónként most már 800 forintot kérnek el; 900 forint most már egy kiló uborka, de a körte ára is néhány hét alatt harmadával emelkedett” – hívta fel a figyelmet Vajda a mindenkit érintő egyik legsúlyosabb napi problémára.

A szocialista politikus elmondta, a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája az embereket – még a középosztálybeliek többségét is – megélhetési válságba sodorta.

„A kormányváltást követően nem csak a brutális infláció megfékezése lesz a feladatunk, hanem (…) különös figyelmet kell fordítanunk azokra a különösen szegény településekre is, ahol ennek az inflációnak a következményei a legpusztítóbban hatnak ezekben a hetekben” – jelentette be.

Jánosi-Lesi Ágota kiemelte, az infláció másik legsúlyosabb területe az építőiparhoz, lakhatáshoz kötődik: főként az öngerjesztő inflációs várakozás az, ami mindenhol érezteti a hatását, és amely miatt sokaknak le kell mondaniuk a lakásfelújításról vagy az építkezésről. A DK politikusa megjegyezte, az április 3-i választás után felálló új kabinet feladata lesz felkészíteni az országot az euró bevezetésére, hogy erős és stabil fizetőeszköz birtokában kiszámíthatóak legyenek a jövőben az árak.

Csárdi Antal aláhúzta, a kormány 12 éven át tudatosan gyengítette a forintot, hogy "az olcsó és kiszolgáltatott munkaerővel a külföldi befektetők kedvében járjon". Az LMP-s politikus elmondta, ehhez társul még a soha nem látott mértékű, intézményesített korrupció is, a NER világa, amelyet az ellenzéknek közösen kell felszámolnia. „Ezért is kell az Egységben Magyarországért képviselőire és listájára szavazva jövő vasárnap végre közösen elhoznunk a változást” – szólított fel.