mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. április 03. 13:12

Vajda Zoltán: El fogják venni a járóbeteg szakellátás intézményeit az önkormányzatoktól?

Vajda Zoltán: El fogják venni a járóbeteg szakellátás intézményeit az önkormányzatoktól?
Az egészségügyi átalakítás keretében közismertté vált koncepció alapján teljesen egyértelmű, hogy a járóbeteg szakellátás államosítására készül a kormány. Az önkormányzatok már levelet is kaptak az országos kórház-főigazgatótól, amelyben az átadásra való hajlandóságról érdeklődtek. Ezért Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy kiderüljön, valóban el fogják-e venni a járóbeteg szakellátás intézményeit az önkormányzatoktól.

Vajda Zoltán elmondta, az önkormányzatok jó gazdái a járóbeteg-szakellátásnak. A XVI. kerületet hozta fel példaként a szocialista politikus. Mint mondta, a helyi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére 3 milliárd forintot fordítottak, amelyből több, mint 600 millió forintot a kerületi lakosok, az önkormányzat állt. A kerületben Kertvárosi Sürgősségi ellátást is indítottak annak érdekében, hogy komoly fájdalom esetén, beutaló nékül is azonnali ellátásban részesülhessenek a betegek, de jelentős eredményeket ért el a szolgáltató a várólisták esetén is, amelyeket drasztikusan csökkentettek, jelenleg 20 munkanapnál hosszabb várólistával a szakrendelőben nem kell számolni. 

Vajda Zoltán kiemelte, látható, hogy az államosított egészségügyi ellátórendszer folyamatos problémákkal küszködik, hónapról hónapra újabb és újabb rekordokat dönt a kórházi adósságállomány, amelynek termelődését és újratermelődését a Kormány évek óta nem képes érdemben megakadályozni és kezelni, annak ellenére, hogy állítólag erre több tízmilliárd forintot elköltöttek. 

A helyi lakosság iránti gondoskodás az önkormányzatiság lényege, annak szíve és lelke. Gondoskodó, a helyi lakosok szociális igényeire és egészségére ügyelő és azt biztosítani képes rendszer nélkül önkormányzatiságról nem beszélhetünk. Összegezte gondolatait az MSZP politikusa. Vajda Zoltán a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándor belügyminiszternek:

  1. Tervezik-e elvenni a járóbeteg szakellátás intézményeit az önkormányzatoktól? 
  2. Veszélyben van-e a XVI. kerületi szakrendelő? 
  3. Amennyiben mind az önkormányzat, mind a helyi lakosság egyértelműen a szakrendelő megtartása mellett foglal állást, biztosítja-e a Kormány, hogy a szakrendelő önkormányzati kézben maradjon?

Kapcsolódó párttagok