mszp.hu | Gazdaság
2023. január 10. 11:24

Vajda Zoltán: lássuk, milyen költségvetés alapján működik hazánk január 1-je óta

Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság elnöke összefoglalta mik azok a dolgok, amiket már tudunk az ország 2023-as költségvetéséről, és mik azok, amiket még nem.

Milyen költségetés alapján működik hazánk január 1-je óta?

Amit már tudunk:

• 2022 nyarán a fideszes többség áterőszakolt egy törvénytervezetben egy költségvetést. Vajda Zoltán már akkor arról beszélt, hogy bődületes butaság elfogadni egy költségvetést, ami félév múlva lép csak hatályba. Már akkor egy fiktív költségvetésnek nevezte Vajda a tervezetet. Nyáron még 5,2 százalékos inflációval és 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számolt a kormány.
  • A kormány december 29-én rendeleti úton módosította a költségvetést. De ez csak egy szómágia, valójában nem módosították, hanem egy újat alkottak. Az összes makroszám nagyot változott: 5% helyett 15%-os infláció, 4%-os helyett 1,5%-os (így is túl optimista) gazdasági növekedéssel.
  • Gulyás Gergely a karácsonyi időszakban arról beszélt, hogy be fogják nyújtani a parlament elé a "módosított" költségvetést.
  • Varga Mihály, pénzügyminiszter pedig ígéretet tett, hogy elmegy a Költségvetési Bizottság ülésére és beszámol a "módosított" költségvetésről.
  • Ígéretek szerint január közepére a Parlament elé kerül a módosított tervezet.

Vajda Zoltán még december közepén fordult levélben Varga Mihályhoz, aki erre válaszolt is. A levélben a pénzügyminiszter elismeri, hogy gyökeresen új számok szerepelnek a 2023-as költségvetésben, a nyáron elfogadotthoz képest.

Vajda Zoltán a videóban bemutatja, hogy az eredeti, még nyáron elfogadott tervezett nagyjából 3 vastag kötetnyi terjedelmű, míg a rendeleti úton, december végén elfogadott költségvetés igen vékonyka, nagyjából egy ujjnyi vastagságú. Ebből már sejthető, hogy sok minden maradt megválaszolatlanul egyelőre az új költségvetésben:

• Vajon pontosan miképp tervezi a fideszes többség tárgyalni az új költségvetést? Rendkívüli ülést hívnak össze vagy normál ütemben, február közepén, végén kerül rá sor? Vagy csak a Költségvetési Bizottsággal tárgyalnának?
  • Vajda Zoltán egyéni képviselőként készül módosítókat benyújtani, és bízik benne, hogy fideszes és ellenzéki egyéni képviselők is készülnek módosítókkal. De vajon hogy fog ez működni? Már egy hatályban lévő törvényhez fogják benyújtani a képviselők? Hiszen legkorábban január közepén kerülhet a Parlament elé, egy január elseje óta érvényes törvény.
  • Vajon január elseje óta mi alapján működik hazánk? Milyen költségvetés alapján? A nyáron elfogadott törvény alapján vagy a decemberben összedobott rendelet alapján?
  • A Költségvetési Tanács újratárgyalja-e a már törvényként benyújtott tervezetet?
  • Az önkormányzatok hogyan és mikor tudják majd elfogadni saját költségvetésüket, ha még most sincs mire alapozniuk.

Vajon miért van ez a kapkodás a fideszes többségtől?

Vajda Zoltán feltételezése szerint ők is rájöttek arra, hogy az Európai Unióval folytatott kritikus tárgyalások időszakában borzasztóan rossz üzenet az uniós döntéshozók felé, ha a kormány rendeleti úton erőszakol át egy módosított, de valójában új költségvetést.

Vajda Zoltán szeretné hinni, hogy nem csak egy színjáték az uniós adófizetők pénze felett őrködő döntéshozók előtt, hogy a parlament elé hozzák a tervezetet, hanem az elvárásoknak megfelelve minél átláthatóbban történik majd a döntéshozatal.

A Költségvetési Bizottság elnöke azon fog dolgozni, hogy mind a bizottság szerepe, mind az országgyűlés szerepe jelentős legyen az ország legfontosabb törvényének elfogadásában.

Vajda Zoltán üdvözölte, hogy Varga Mihály részt kíván venni a bizottsági ülésen, de emlékeztetett arra, hogy ezzel ő nem "kegyet" gyakorol, hanem a legutóbbi Alaptörvény-módosítás alapján kötelességét teljesíti. Az ősszel elfogadott 53. cikk 2. szakaszába belekerült az a kitétel, hogy különleges jogrend idején, amikor új rendeletet hoznak, az illetékes bizottságot tájékoztatniuk kell. Ez alapján el is várja Vajda Zoltán, hogy a miniszter jelen legyen, egyben ígéretet tett arra, hogy a lehető legrövidebb határidővel összehívja a Költségvetési bizottság ülését.