mszp.hu | Belföld
2023. május 08. 13:30

Vajda Zoltán: Jutalmat érdemel az, aki fittyet hány a magyar törvényekre és a bírósági ítéletekre?

Vajda Zoltán: Jutalmat érdemel az, aki fittyet hány a magyar törvényekre és a bírósági ítéletekre?
A TV2 nem tartja be a jogszabályokat a sajtóhelyreigazításokkal kapcsolatban, ez pedig azt jelenti, hogy nem törődnek a magyar jogszabályokkal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ezzel láthatólag nem törődik, hiszen több tízmilliárd forintért vettek reklámidőt ennél a csatornánál. Ez ügyben tett fel szóbeli választ igénylő kérdést Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez.

„Önök sosem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek magukkal egyet” - kezdte felszólalását egy Orbán Viktortól pár éve elhangzott mondattal Vajda Zoltán. Hozzátette, a valósághoz egy másik mondatát is fel kell idézni a miniszterelnöknek, mely így hangzik: „nem azt kell nézni, mit mond, hanem hogy mit csinál”. Orbán Viktor korábbi állításával szemben a kormány sok mindent tesz azért, hogy elhallgattassa a neki nem tetsző véleményeket. „Amikor éppen nem 16-17 éves diákokkal lépnek fel gumibotos karhatalmi erők, és fújnak a gyerekek arcába könnygázt, akkor éppen lejárató híradások jelennek meg a kritikus diákok, orvosok, tanárok vagy ellenzéki politikusokkal kapcsolatban! Ezeknek a lejárató anyagoknak egy céluk van: az emberek elhallgattatása!” – részletezte a szocialista politikus.

A Költségvetési Bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánymédia pár év alatt közel 400 sajtóhelyreigazítási pert vesztett el, ezek közül számosat a TV2. Azonban a törvények, a jogerős bírósági ítélet és a végrehajtások ellenére sem kötelező leadnia a helyreigazításokat a csatornának. „Ez a csatorna a magyar törvények, a magyar bíróság felett áll!” – fogalmazott Vajda Zoltán.

Az MSZP képviselője hozzátette, hiába áll az igazság a helyreigazító közleményben, ha azt elhallgattatják. Ezt pedig azért teheti meg a TV2, mert végrehajtási bírság mindössze 500 ezer forint, ez pedig az éves szinten 50 milliárd forintos bevételt termelő médium számára „nevetséges összeg”.

A kormányzat pedig ahelyett, hogy felháborodna azon, hogy az általuk is támogatott jogszabályokat nem tartja be a TV2, inkább úgy döntött a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy több tízmilliárd forint közpénzből reklámidőt vesz a csatornánál.

Vajda Zoltán minderre tekintettel a következő kérdéseket tette fel Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez:

  • Jutalmat érdemel-e az, aki fittyet hány a magyar törvényekre és a bírósági ítéletekre? 
  • Akkor hogyan magyarázza, hogy több tízmilliárdos állami megrendelést adnak a törvényeket semmibe vevő TV2-nek? 
  • Elégedett-e a "Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket” üzenetükkel, ha pont annak a csatornának - az önök szóhasználatával „megélhetési migráns” - vezérigazgatója sem tette magáévá, ahol milliárdokat költöttek a hirdetésére? 

Kapcsolódó párttagok