mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. március 07. 15:43

Vajda Zoltán: Leszavazta a Fidesz az ellenzék költségvetés módosító javaslatait

Vajda Zoltán: Leszavazta a Fidesz az ellenzék költségvetés módosító javaslatait
Kalandos úton, de végül mégis a Költségvetési bizottság elé került a 2023-as büdzsé. A Fidesz még nyáron áterőszakolta a költségvetést, melyhez képest teljesen új világ köszöntött ránk – mondta online sajtótájékoztatóján Vajda Zoltán, a Költségvetési bizottság MSZP-s elnöke, miután a Fidesz leszavazta az ellenzék módosításait.

A nyáron elfogadott büdzséhez képest jelentős változások mentek végbe. A gazdasági növekedést például 4 százalékra jósolta a kormány, míg az infláció mértékét 5 százalékra becsülték. Vajda Zoltán emlékeztetett, most azonban az a valódi kérdés, hogy lesz-e gazdasági növekedés hazánkban, az infláció mértékét illetően pedig az, hogy a tervezettnek a háromszorosa vagy négyszerese lesz a drágulás.

A kormánynak az volt a terve, hogy rendeleti úton módosítják a költségvetést, és valahol egy felcsúti mosókonyha mögött elfogadják, aztán végülis csak megtették azt a gesztust, hogy benyújtották a parlamentnek – mondta Vajda Zoltán.

Az Országgyűlés és az ellenzék módosító javaslatai azonban csupán „szépségtapaszok”, mivel a fideszes többség egyetlen módosító javaslatot sem fogadott el, amit az MSZP és más ellenzéki frakciók benyújtottak. Vajda Zoltán, egyéni országgyűlési képviselőként maga is benyújtott egy 20 pontos módosítót.

Vajda Zoltán szerint a kormány azért dönthetett végül a költségvetés parlament elé terjesztéséről, mivel az uniós tárgyalások egy igen kritikus pontján nem jönne jól a kormánynak sem, ha emiatt tovább csúsznának az EU-s támogatások.

A szocialista politikus hozzátette, könnyen lehet, hogy éppen április elsején, bolondok napján lesz meg az elfogadott költségvetés. 

Kapcsolódó párttagok