mszp.hu | Belföld
2023. május 23. 16:05

Vajda Zoltán: Mindent egy központból kézi vezérléssel akarnak irányítani

Vajda Zoltán: Mindent egy központból kézi vezérléssel akarnak irányítani
„Az előttünk fekvő törvényjavaslattal tovább folytatódik az erőltetett és ésszerűtlen központosítás. Ezúttal egyetlen minisztériumot akarnak minden költségvetési és uniós pénzből megvalósuló építkezés építtetőjévé megtenni, Soprontól Záhonyig” – mondta Vajda Zoltán a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő a keddi parlamenti felszólalásában.

Lázár János minisztériumának feladata lesz az építmények megterveztetése, a kivitelező és a műszaki ellenőr kiválasztása, a teljes projektmenedzsment lebonyolítása és a kész építmények átvétele is.

„A törvényjavaslat a beruházót és a későbbi üzemeltetőt pusztán ilyen tippadó szerepre szorítja, aki ugyan ott lehet a döntéseknél, véleményt is nyilváníthat, de érdemi beleszólása nem lesz a döntésekbe” – érvelt Vajda Zoltán.

Ez a törvényjavaslat tökéletesen illeszkedik a NER társadalom-felfogásába és hatalmi rendszerébe, hiszen mindent kézi vezérléssel akarnak irányítani. Az állami szervezetrendszerből is egyre inkább eltűnnek azok a szereplők, akik döntési autonómiával rendelkeznek. Az önálló felelős cselekvést, a központból érkező utasítások szolgai módon történő végrehajtása váltja majd fel. Hiszen ez történt az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás legtöbb területén.

Nem szolgálja a magasabb színvonalú, hatékonyabb és gazdaságosabb feladatellátást, ha minden felelős döntést egyetlen gigantikus bürokratikus rendszerbe delegálnak.

„Az egészségügy és az oktatás helyzetén minden magyar család maga is megtapasztalja a központosítási politika borzasztó következményeit. Ezt a kormányzati körökben még akkor is látniuk és érzékelniük kellene, ha önök maguk egyébként fizetős elitiskolákba járatják a gyerekeiket, vagy magánklinikákon kezeltetik magukat” – érvelt a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke.

A totális centralizáció egyetlen racionális magyarázata, hogy Orbán Viktor és köre ennek révén képes közvetlen kézi vezérlés alá vonni bármely ügyet. A központi akaratnak, illetve a NER elit gazdasági érdekeinek akadálytalanul érvényesülnie kell. A kormánynak ehhez képest mellékes, hogy milyen társadalmi érdekek sérülnek.

A kormány már korábban is kipróbálta, hogy milyen, amikor központosítottan hajtják végre a különböző beruházásokat, a KEHOP projektek egy része jelenleg is folyamatban van, az állami szervek képtelenek voltak hatékonyan és gyorsan végrehajtani a feladatokat. „Budapest összességében közel 17 milliárd forint értékű projektet bukott el az állami szervek miatt” – mondta Vajda Zoltán.

„Igazából nincs racionális ok, ami magyarázatul szolgálhatna a történtekre és talán ez a legijesztőbb! Mert valaki a misztériumban papírra veti, ugye miniszter úr? NEM, NEM, SOHA! Ugye? Ilyeneket szokott ön írni és ezek a projektek bukhatnak el, magyarázat és látható ok nélkül” – utalt Lázár János korábbi széljegyzeteire Vajda Zoltán.

A jelenlegi benyújtott törvényjavaslat a korábbinál sokkal súlyosabb központosítást ír elő, ennél fogva a következmények is sokkal súlyosabbak lesznek majd. Minden olyan beruházás, ami a kormány számára fontos az a törvény hatályán kívülre fog kerülni, hiszen a javaslat készítői is észlelték a törvényjavaslat várható hibáit.

„Mert ahol eleve Orbán Viktor és vazallusi köre van házon belül, ott szükségtelen alkalmazni a törvényt, ahol a támogatás címzettje esetleg körön kívüli lehet, ott ezzel a törvénnyel teremtik meg a lehetőségét annak, hogy maguk kezébe vegyék a beruházások felügyeletét. Szerintem ez a törvényük valódi célja” – összegzett Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok