mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. január 13. 09:17

Vajda Zoltán: Napokon belül kezdeményezzük a Költségvetési bizottság összehívását

Vajda Zoltán: Napokon belül kezdeményezzük a Költségvetési bizottság összehívását
Azzal, hogy a kormány jövő héten új költségvetést nyújt be, beismerte, hogy a tavaly nyáron áterőltetett költségvetése megbukott. Ugyanakkor a kormány által elfogadott rendeleti költségvetés sem egy teljes költségvetés, azaz most teljesen átláthatatlanul költi a kormány a közpénzt.

Az MSZP álláspontja szerint jelenleg nincs valóságos költségvetése az országnak, a formailag demokratikus keretek között elfogadott 2023-as költségvetés még 2022-ben megbukott, a rendeleti költségvetést pedig nem egy demokratikus ország, hanem egy autoriter rendszer dekrétumának tekintjük, amellyel továbbra is helyzetbe hozza a saját kiváltságos elitjét és biztosítja a hatalma megőrzését, miközben a társadalom többségével nem foglalkozik. 

Az Magyar Szocialista Párt többször felhívta a figyelmet arra, hogy tarthatatlan a kormány által nyár közepén áterőltetett 2023-as költségvetés, éppen ezért még decemberben új költségvetést kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek. 

Mondhatnánk, hogy a Fidesz-kormány belátta, hogy a szocialista pártnak igaza van, mert Orbán végül a költségvetést az Országgyűlés elé terjeszti, ugyanakkor az új költségvetés elfogadásáig nem lehet tudni, hogy szabályosan gazdálkodik-e a kormány a közpénzzel. A költségvetés mindig a gazdaságpolitika tükre, a december 28-án közzétett rendeleti költségvetés azonban nem egy teljes költségvetés. Nem tartalmazza a költségvetés szokásos alaki kellékeit, se általános, se fejezeti indoklás nincs benne, és nincsenek benne a kötelező táblázatok sem.

Minél hamarabb elfogadott, átlátható költségvetésre van szüksége Magyarországnak, éppen ezért, az igazi baloldal képviselőjeként, az MSZP napokon belül kezdeményezi a Költségvetési bizottság összehívását, ahol megkezdődhet az új költségvetés tárgyalása.

Kapcsolódó párttagok