mszp.hu | Belföld
2022. október 03. 15:43

Vajda Zoltán: nem fideszes megszorítások kellenek, hanem RezsiSTOP!

A 12 forintos paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül! Ezt Vajda Zoltán, az MSZP képviselője követelte napirend előtti felszólalásában, hozzátéve: a kormánynak új költségvetést kell készítenie, ami az embereket segíti.

Kicsúszott a kormány kezéből az irányítás, sodródás van a szakadék felé, amire az a bizonyíték, hogy a Pénzügyminisztérium öt napja kiadott közleménye szerint „a kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél” – jelentette ki Vajda Zoltán, aki szerint valójában „ez lenne a normális állapot, amit nem kell külön elrendelni.”

A politikus rámutatott: csődhelyzet van, nem államcsőd, kormányzati csőd, ez derült ki Orbán Viktor pénteki rádióinterjújából is. Nincs ötlete a problémák kezelésére, a brutális energia-áremelés jövőre is marad, vagyis 2023-ban szintén fideszes megszorítások várhatók. Vajda szerint 12 év teljhatalmú kormányzás után a cinizmus felsőfoka, hogy Orbán úgy véli, neki semmi köze ahhoz, ami Magyarországon történik. Pedig a helyzet az, hogy a költségvetés megbukott, a forint továbbra is harmatgyenge, folyamatos a drágulás, a fizetések és a nyugdíjak pedig elolvadnak a boltok pénztárainál.

Mindez azért van, mert a fideszes hazugságok válságba sodorják Magyarországot – jelentette ki az MSZP-frakció képviselője, hozzátéve: a Fidesz hazudott a költségvetésről, a gazdaság stabilitásáról, az energiaárakról, szinte mindenről.

Vajda emlékeztetett: a nyáron áterlőltetett jövő évi költségvetés mindössze 2 hónap alatt megbukott, hiteltelen adatokra építette fel a kormány: 5,2 százalékos inflációra és 371 forintos euró árfolyamra. Amit jövőre rá akarnak erőltetni az országra az nem más, mint egy gigantikus megszorítócsomag. A legtöbb előirányzat ugyanis alig 4-5 százalék emeléssel lett elfogadva, ami ha csak 14%-os inflációval számolunk is azt jelenti, hogy bő 10%-os elvonást láthatunk minden soron.

A politikus kijelentette: elvárjuk, hogy új költségvetést hozzanak elénk, RezsiSTOP-ra és a megélhetés biztonságára van szükség, nem fideszes megszorításokra. „A 12 forintos paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül!” – mondta az MSZP képviselője, majd tovább sorolta a konkrét javaslataikat: a lakossági energiahordozók áfakulcsát csökkentsék 5 százalékra, vegyék vissza a védett ellátási körbe az önkormányzatokat és a KKV-kat, vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését és vezessék be a garantált energetikai alapszolgáltatást, hogy senki ne fagyjon meg az otthonában.

Az MSZP képviselője megismételte azt a korábban benyújtott javaslatukat is, hogy az átlagnyugdíj alatt élők a fűtési szezonban kapjanak havonta legalább 10 ezer forintos rezsiutalványt.  Elvárjuk, hogy a jövő januártól esedékes nyugdíjemelés mértéke ne a Fidesz által javasolt 5,2 százalék legyen, hanem 15,7 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak a 2022. augusztusi nyugdíjas tényleges fogyasztói árindex alapján. Vajda Zoltán szerint a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók és a szociális ágazatban dolgozók megérdemelt béremelését is biztosítani kell.

„Ha mindezek figyelembe vételével készítik az új költségvetést, legalább szépíthetnek valamit az eddig okozott károkon! Új költségvetés kell, hozzák ide a Parlament elé! Most legyenek bátrak!” – zárta beszédét az MSZP országgyűlési képviselője.

MSZP