mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. május 15. 13:35

Vajda Zoltán: Normális országokban a miniszterelnök nem ad utasításokat a jegybanknak

Vajda Zoltán: Normális országokban a miniszterelnök nem ad utasításokat a jegybanknak
Ismét a szokásosnál jóval korábban tervezi a kormány elfogadtatni a jövő évi költségvetést, Vajda Zoltán ezt „bődületes butaságnak” nevezte. Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke beszélt továbbá a gazdaság helyzetéről is és az idei év költségvetéséről is a Spirit FM Aktuál című műsorában hétfő reggel.

Még ma sem látnak át sokan a kormányzati propagandán, így rengetegen azzal sincsenek tisztában, hogy milyen súlyos gazdasági helyzetbe került Magyarország. Olyan infláció van, mint sehol máshol Európában, gazdasági növekedésnek nyoma sincs. Azonban, ha ezekről nincs is tudomásuk a választóknak, azt mindenki érzi, hogyha elmegy bevásárolni, akkor 1000 forintot kell fizetni egy doboz tejfölért, szemléltette a problémákat Vajda Zoltán.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága delegációt küld Magyarországra, akikkel Vajda Zoltán kétszer is fog találkozni. A szocialista politikus ezt az alkalmat megragadva el fogja mondani a delegáció tagjainak azt is, hogy a fideszes kormányzat ragaszkodik ahhoz, hogy már a nyár folyamán áterőltetik a költségvetést, melyre európai kultúrállamokban nincs példa. A nyugati országok mindig a naptári év végén, november-december környékén nyújtják be a jövő évre tervezett büdzsét, hiszen minél közelebbi időpontban fogadják el azt a hatályba lépéshez képest, annál kisebb a bizonytalansági tényező.

A kormány tavaly is már nyáron áterőltette a költségvetést, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a tervezett számok, például a gazdasági növekedés vagy az infláció mértéke, egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak. Például a jelenlegi 20 százalék körüli infláció és a gazdasági növekedés elmaradása közel sem volt betervezve a nyáron elfogadott büdzsében.

A kormánynak az infláció tekintetében is van feladata, azonban az nem helyes, hogy a miniszterelnök „ukászban kiadja, hogy év végére egy számjegyű inflációt vár el”, fogalmazott Vajda Zoltán. Továbbá, a miniszterelnöknek nem szabadna utasításokat adnia a jegybanknak. A kormánynak pedig lenne lehetősége és mozgástere csökkenteni az inflációt, hiszen, ha teljesítené például az MSZP javaslatát, miszerint az alapélelmiszerek ÁFÁ-ját lecsökkentenék nullára, akkor egyik napról a másikra harmadával kevesebbe kerülnének az élelmiszerek. 

Gulyás Gergely kijelentésére, miszerint jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés lesz, Vajda Zoltán elmondta, fél-egy évre előre ezt megjósolni nem tartja helyesnek. Hiszen tavaly is pontosan ezt a 4 százalékos növekedést jósolták, azt pedig, hogy ez mennyire nem valósult meg, nap mint nap érzékelheti mindenki. „Bődületes butaságnak” nevezte a szocialista politikus azt, hogy a nyáron elfogadtatja a kormány a költségvetést, hozzátette, ő még csak egy éve a Költségvetési Bizottság elnöke, mégis jóval többször látott a kelleténél már költségvetést. „Nem normális az, hogy az idei évre vonatkozó, módosított költségvetést másfél hónappal ezelőtt fogadtuk el, éppen bolondok napja előtt volt a végszavazása, kiváló időzítéssel és máris érkezik a következő. Az egyiket túl későn hozták, ezt pedig túl hamar hozzák” – zárta gondolatait az MSZP országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok