mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. március 08. 13:18

Vajda Zoltán: Nyárig biztosan nem érkeznek meg az uniós támogatások

Vajda Zoltán: Nyárig biztosan nem érkeznek meg az uniós támogatások
Az uniós pénzek érkezéséről és azok megszerzésének feltételeiről beszélt Vajda Zoltán az ATV maiTéma műsorában, valamint arról, hogy mit tehetne a kormány azért, hogy megfékezzék az élelmiszerinflációt. Az Országgyűlés Költségvetési bizottságának szocialista elnöke elmondta, nyárig biztosan nem érkeznek meg az EU-s támogatások.

Az Európai Bizottság pár hónappal ezelőtt jelentette be, felfüggesztik azon az egyetemek Erasmus+ és Horizont diákcsere programbeli részvételét, melyeket a kormány alapítványi kézbe szervezett, kuratóriumaiba pedig a saját politikusait ültette. A kormány egyelőre vonakodik teljesíteni az uniós feltételeket, azonban ezzel csak a hallgatókat büntetik és hozzák bizonytalan helyzetbe. Vajda Zoltán szerint a kormány azzal, hogy nem hajlandó engedni az uniós feltételeknek a magyar embereket bünteti. A decemberi zárolással például 8-9 ezer milliárd forint támogatástól vonták meg az országot, mindezt azért, mert Orbánéknak játszmáznak Brüsszellel. Ez azt jelenti, hogy minden magyar ember 1 millió forintottól esett el. Az egyetemek körül kialakult helyzet megoldása az lenne, ha teljesen visszaállítanák a korábbi állapotot, az alapítványi struktúrát egyszeűen meg kéne szüntetni – mondta el Vajda Zoltán.

A Magyar Orvosi Kamara ellehetetlenítését elérő törvényről a szocialista politikus elmondta, szerinte hibás döntés egy működő kamarának a jogkörét csorbítani. Kiemelte, nem is csak a döntéssel van a baj, hanem azzal is, ahogyan átvitték a törvényt a parlamenten. Mint mondta, az Uniónak is komoly problémája lehet az eljárással, mivel vasárnap estétől kedd kora délutánig el is fogadták a törvényt. Ezzel a viselkedésével is csak ahhoz járul hozzá az Orbán-kormány, hogy a hazánknak járó uniós pénzek továbbra se érkezzenek meg.

A szocialista politikus kitért a kormányzati politikusok és a kormány retorikájára is, ami az EU-val való kapcsolatukat tökéletesen leírja. Mint mondta, azzal, hogy „brüsszeli frontról” írnak a fideszesek, csak a háborús kommunikációjukon próbálnak erősíteni, ami teljesen megalapozatlan. Hozzátette, azzal ő is egyetért, hogy ezek az uniós támogatások járnak Magyarországnak, ám azt is el kell fogadni, hogy a brüsszeli döntéshozók ezeket bizonyos feltételekhez kötik annak érdekében, hogy óvják az uniós adófizetők pénzét. A kormány azonban önmagát „lavírozta nehéz helyzetbe”, hiszen a jogállamisági és az egyéb kritériumok most egybefolynak.

Az, hogy Varga Judit és Navracsics Tibor „váltott műszakban” utazik Brüsszelbe tárgyalni a támogatások megérkezéséről egyáltalán nem jelenti azt, hogy a pénzek hamarosan megérkeznek. Vajda Zoltán szerint ki lehet jelenteni, hogy az év első felében nem jut uniós pénzekhez Magyarország. A valódi kérdés az, hogy valaha fog-e érkezni pénz, emelte ki a szocialista politikus, hozzátette, nagyon reméli, hogy nem kell végleg lemondani az uniós támogatásokról.

A kormány kezéből kezd kicsúszni az irányítás, hiszen folyamatosan újabb és újabb problémák merülnek fel, melyek az uniós támogatások útjába állnak. Végül azonban mindig, mindent a magyar emberek fognak megfizetni – összegezte a helyzetet a Költségvetési bizottság szocialista elnöke.

A múlt hónapban tetőző inflációról és az elszabadult élelmiszerárakról elmondta, a magas inflációnak rövid távon ugyan, de a költségvetés a nyertese. Hozzátette, lehetne tenni azért, hogy ne legyenek ilyen magasak az élelmiszerárak. Az MSZP javaslata szerint az alapvető élelmiszerek áfáját nullára kéne csökkenteni, míg a kiskereskedelmi különadót el kéne törölni. Kiemelte, a tavalyihoz képest 1000 milliárd forinttal több áfa bevétellel tervezett a kormány, ez is azt támasztja alá, hogy lenne honnan engedni az emberek érdekében.

A kormány előszeretettel fogja az uniós szankciókra az élelmiszerár drágulást. Az MSZP politikusa azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket hiba és nem szabad brüsszeli szankcióknak nevezni, hiszen ezt nem egy város, hanem egy közösség hozta meg, ráadásul minden egyes szankciót Orbán Viktor is megszavazott. Hozzátette, a hazai inflációt nem kizárólag a szankciók okozzák, hiszen sehol máshol Európában nem olyan mértékű a drágulás, mint Magyarországon. Hozzátette, gyakran tapasztalja ő is, hogy a boltokban az emberek egyszerűen lemondanak egy-egy termékről, hiszen már nincs pénzük annyit vásárolni, mint korábban.

Vajda Zoltán elmondta, az MSZP azért javasolja az ársapkák kiterjesztését, mert ezzel azoknak az embereknek könnyítenék meg a bevásárlását, akiknek gondot okoz a megfelelő mennyiségű élelmiszer megvásárlása. Továbbá a szocialista párt elindította az Élelmiszerár-STOP kampányt is, melyben az ársapkák megtartásán és kiterjesztésén túl az alapvető élelmiszerek áfájának nullára csökkentését, a kiskereskedelmi különadó eltörlését is javasolja az MSZP. Továbbá, az áfacsökkentés után az árak csökkenését ellenőrizzék hatóságilag, a kisboltok és termelők pedig kapjanak kártérítést a kiesett bevétel után.

Kapcsolódó párttagok