mszp.hu | Gazdaság
2024. június 24. 13:33

Vajda Zoltán: Orbán Viktor teljesen elszigetelődött az Európai Unióban

Vajda Zoltán: Orbán Viktor teljesen elszigetelődött az Európai Unióban
A magyar kormány külpolitikájáról és az unión belüli elszigeteltségéről, a politikai szereplők kompromisszumkészségéről, valamint az Észak-Macedóniának adandó egymilliárd eurós magyar hitelről is elmondta véleményét Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő, az ATV Aktuál című műsorában péntek este.

Magyar Péter kapcsán Vajda Zoltán úgy nyilatkozott, biankó csekket adtak neki a választók, akik reményt láthatnak benne, ez pedig kritika az Orbán-rendszerrel, valamint az ellenzékkel szemben is. A szocialista képviselő hozzátette, ő saját magára tekintettel is tudomásul veszi a választók döntését és jelzésértékűnek gondolja mindezt. 

Vajda Zoltán Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikája kapcsán azt mondta, teljesen elszigetelődött a kormányfő az unióban,  választóit pedig többszörösen átverte a kormánypárt. Azt ígérték ugyanis, hogy elfoglalják Brüsszelt, ez láthatólag nem sikerült, valamint azt is mondták, aki a Fideszre szavaz, a békére szavaz, ami szintén hazugság volt, ugyanis egyértelműen csak kampányhúzás volt a háborúval való riogatás. A miniszterelnök pedig mindemellett elfogadhatatlan kifejezésekkel illeti az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent.

A műsor folyamán szó volt arról is, hogy a Fidesz elveszítette többségét a Pest vármegyei közgyűlésben. A szocialista képviselő szerint ennek örülni kell, azonban félő, hogy a kormány pont emiatt csonkítani fogja a testület jogkörét, ilyenre volt már példa korábban is. Vajda Zoltán szerint a Mi Hazánk Mozgalom a jövőben könnyen összeállhat a Fidesszel az érzékeny ügyek mentén, ez a fajta együttműködés meg szokott jelenni az Országgyűlésben is.

A Fővárosi Közgyűlésben is számos mandátumot nyert a Tisza párt, így szüksége lesz a politikusoknak – az elmúlt években elkopott – kompromisszumkészségükre - mondta az MSZP országgyűlési képviselője. Szerinte ugyanis a következő ötéves ciklusban az ellenzéki pártoknak is muszáj lesz alkalmazkodni, köztes megoldásokat találni, ez pedig egy jó irány, hiszen az ország is csak akkor tud fejlődni, ha különböző elgondolások mentén, vitákkal születnek meg a döntések.

Vajda Zoltán szerint a fideszes rendszer repedezik, ezt mutatja az is, hogy Hódmezővásárhelyen ismét hatalmas fölénnyel lett újabb öt évre Márki-Zay Péter polgármester. A Fidesz meggyengülését jól mutatja, hogy az ellenzéki sikert követően az elmúlt napokban egy helyi lap - az olvasók véleményét tudakolva -  kereste a választ a fideszes kudarcra.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke véleményezte azt is, hogy Magyaroroszág egymilliárd eurós hitelt nyújthat Észak-Macedóniának. Vajda Zoltán kiemelte, ezt az összeget az Exim Bank kívánja nyújtani, mely pénzintézetnek hivatalosan az exportőröket kellene támogatnia, ennek ellenére a kormány egy ettől teljesen távol álló célra tervezi használni a bankot. Az egymilliárd eurós hitel pedig, a magyar emberekre vetítve, minden polgárnak száz eurójába fog kerülni, körülbelül negyven ezer forintba. Vajda Zoltán hozzátette, kíváncsi, hogy a jövőben Mészáros Lőrinc milyen üzleteket fog kötni Észak-Macedóniában, hiszen ezek a folyamatok általában összefüggnek.

Kapcsolódó párttagok