mszp.hu | Belföld
2024. április 10. 18:29

Vajda Zoltán: Támogatható az energiaital 18 év alattiak számára való betiltása

Vajda Zoltán: Támogatható az energiaital 18 év alattiak számára való betiltása
„Végre” – kezdte vezérszónoki felszólalását Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője annak a törvényjavaslatnak a vitáján, amely az energiaital 18 év alattiak számára való betiltásáról szólt. Hozzátette, a benyújtóval, a kormánnyal, teljesen mást gondol az országról, a világról és a gazdaságról, ezen javaslat esetében azonban egyetért vele.

Fontos kitérni a törvényjavaslat kapcsán a kegyelmi botrány tanulságiara is, ugyanis az ügy rávilágított arra, hogy a gyermekvédelmi intézkedések jelentős része nincs sem betartva, sem betartatva, hiányoznak a szakmai és anyagi források. Az ezzel kapcsolatban beígért intézkedéseket már két hónapja várja a közvélemény, ennek ellenére csupán – a szintén fontos, de nem elégséges – ellenőrzések kezdődtek meg. Nem feltétlen új jogszabályokra, hanem a gyermekvédelmi és szociális ellátórendszer valódi anyagi megbecsülésére van szükség! Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy két kormánypárti képviselő benyújtott egy olyan javaslatot, amely gyermekekkel kapcsolatos és nem lehet nem támogatni, azonban mégsem arról szól, amire várni lehetett. Így nehéz nem arra gondolni, hogy ezzel nem a pedofil-ügyről, a kegyelmi botrányról és a kormány támogatottságának zuhanásáról akarja elterelni a figyelmet a kormány.

Az energiaitalok betiltása a 18 év alattiak számára támogatható Vajda Zoltán szerint, ugyanis mindenki látja, hogy a fiatalok egyre inkább az energiaitalokat választják a víz és egyéb üdítőitalok helyett, ugyanis olcsóbb és izgalmasabb a csomagolása. Azonban az energiaitalokban lévő koffein hatásai közé tartozhat a gyors és szabálytalan szívverés, fejfájás, alvászavarok, gyomorpanaszok, remegés, ezek pedig a mentális egészségre is károsan hathatnak.

A gyermekorvosok és egészségügyi szakemberek folyamatosan dolgoznak azért, hogy felhívják a figyelmet az energiaitalok veszélyeire és szigorúbb szabályokra ösztönözzenek az árusítás terén, különösen a gyermekekre és serdülőkre tekintettel.

Az egészséges életmód és az egészséges italok előtérbe helyezése kulcsfontosságú a jövő generációjának egészsége megőrzése végett.. A Képviselői Tájékoztató Központ által készített háttéranyag szerint 2022 augusztusa és 2023 júliusa között 64 millió liter energiaital fogyott Magyarországon. Ugyanezen tájékoztató szerint Lengyelországban, Litvániában és Lettországban tilos 18 év alattiak számára energiaitalt árusítani. Romániában és Spanyolországban nem engedélyezett az iskolában, illetve közelében ilyet árulni. Van három ország, Svédország, Németország és Hollandia, ahol nincs tiltva, de egy etikai kódexhez csatlakozott a kereskedők nagy része..

Hazánkban sem most kezdődött a szabályozás, a kormány már tíz évvel ezelőtt megkezdte a folyamatot, ebből azonban csak a népegészségügyi termékadó bevezetésére futotta, mely „chipsadó” néven vált ismertté. Ennek eredményeképp azonban csak az állam bevételei növekedtek több tízmilliárd forinttal, a lakosság egészségügyi állapota nem javult. Sőt, 2004-hez képest az csak romlott. Ennek fő oka pedig az erősen kifogásolható táplálkozás és a testmozgás hiánya.

A törvényjavaslat indoklása szerint táplálkozásegészségügyi szempontból kedvezőtlen tendencia az energiaital fogyasztása, melyet szinte üdítőitalként fogyasztanak már a fiatalok, figyelmen kívül hagyva az ajánlott napi mennyiséget. Ezzel Vajda Zoltán teljes mértékben egyetért. Személyes tapasztalatával kiegészítve hozzátette: nemcsak a felnőtt fiatalok, hanem sokkal fiatalabbak is rendszeresen fogyasztják az energiaitalokat. A szocialista politikus kiemelte, amennyiben a gyermekek megfelelő mennyiségű alváshoz jutnának, akkor minden élénkítő szer nélkül el kellene tudni viselniük az iskola okozta fáradalmakat.

A Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke kitért arra is, hogy az ellenzék is már többször kezdeményezte a most benyújtott javaslatot. A tiltás azonban önmagában sosem elegendő, a fiatalok hasonlóan nem vehetnek sem cigarettát, sem alkoholt, mégis fogyasztják azokat. Erről is szól az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) nevű kutatás, amely négyévente méri fel a fiatalok egészségkárosító szokásait, ennek legutóbbi eredményei 2020 végén jelentek meg. Akkor az derült ki, hogy a valamilyen dohányterméket (vízipipa, e-cigi, hagyományos cigaretta) használók aránya 2015-höz képest nőtt 2019-re, 29 százalékról 38,9 százalékra. Azt is leírták, hogy a magyar tinédzsereknél csak a dánok isznak többet Európában: 100 magyar fiatal közül 21 mondta azt, hogy már volt részeg, a dánoknál ez az arány 40 százalék volt. A magyar fiatalok 92 százaléka fogyasztott már alkoholt, ami a gyakori ivóknál jellemzően tömény szeszt jelent. 

A kutatás szerint az energiaitalt pedig 22 százalékban alkohollal fogyasztják, ezek pedig együttesen erőteljesebben károsítják a szervezetet, a kontroll- és a helyzetfelismerési készség erősen romlik emiatt. Éppen ezért nem elég csak tiltani, többféle módszerre van szükség, így például hatásosabb felvilágosító kampányokra az online térben! A kormány, ha valóban fontos lenne számára a gyermekek védelme, akkor nem gyűlöletkeltő plakátokra és propagandára költene milliárdokat, hanem ilyen és ehhez hasonló felvilágosító kampányokra. Továbbá az iskolákban is sokkal több, az élvezeti cikkek káros hatásairól, az egészséges életmódról szóló foglalkozásra, órára lenne szükség.

„A tiltás mellett úgy vélem, szükség van a gyermekek valódi védelmére és az ehhez szükséges  források növelésére is” – szögezte le Vajda Zoltán.

Végezetül pedig egy jövő héten tárgyalandó törvényjavaslatra is felhívta a figyelmet a szocialista képviselő, a 2007-2032 között végrehajtandó „Legyen jobb a gyermekeknek – Nemzeti Stratégia Végrehajtása” címmel. Ezt 2007-ben egyhangúan fogadta el az Országgyűlés, hiszen a gyermekek ügye akkor valóban közös pont, nemzeti minimum volt.

Vajda Zoltán zárásképp elmondta, a törvényjavaslat nem ad teljes megoldást, de kezdetnek nagyon jó, éppen ezért örömmel csatlakozna a javaslathoz, ha ezt az előterjesztők lehetővé teszik számára.

Kapcsolódó párttagok