mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. március 24. 09:12

Vajda Zoltán: Technikai értelemben recesszióba került az országunk

Vajda Zoltán: Technikai értelemben recesszióba került az országunk
„Egyre több olyan számot látunk, (…) ahol azt lehet látni, hogy jelentős gazdasági visszaesés van” – mondta el Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV csütörtök reggeli Szigorlat című műsorában.

Az elmúlt napokban fontos adatokat hoztak nyilvánosságra, amelyekből komoly következtetéseket vonhatunk le a gazdaság állapotáról. „Tényként már láthatjuk, hogy technikai értelemben recesszióba került az országunk, hiszen két egymást követő évben negatív gazdasági növekedés történt” – mondta el Vajda Zoltán. Az államháztartás bevételeiről szóló adatokból azt láthatjuk, hogy jelentős gazdasági visszaesés van. De az egész évre vonatkozóan nehéz következtetéseket levonni, hiszen a világpolitikai helyzet is gyors tempóban alakul, ennek következtében pedig napról napra változik meg drasztikusan a gazdasági környezet. 

Lassan ki lehet mondani, hogy a másfél százalékos gazdasági növekedéssel tervezett idei költségvetés erősen optimista volt. A nulla százalék körüli adat esetlegesen még reális lehet, de sokkal valószínűbb, hogy negatív előjelű számmal kell majd kalkulálnunk. 

A műsorban szó esett arról is, hogy a jegybank elnöke egyre komolyabb kritikákat fogalmaz meg a kormányzattal kapcsolatban. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Matolcsy György által elmondott beszéddel 80 százalékban egyet is ért, gyakorlatilag „igazságbeszédnek” is lehetne titulálni az általa elmondottakat. Az MNB elnökének helyes a helyzetértékelése, ugyanakkor személyes célok is vezérelhetik, hiszen az élesedő tartalmi kritikák mellett, személyi felelősöket is elkezdett keresni. „Többedszerre Orbán Viktort személyesen nevezi meg felelősnek.” Azonban amikor a jegybankelnök éles kritikákat fogalmaz meg, nem szabad elfelejteni, hogy ő ennek tevékeny részese, a magyarországi unortodox gazdasági rendszernek a letéteményese, sőt „a NER-nek egyik motorja volt” – érvelt Vajda Zoltán. Megállapíthatjuk, hogy a monetáris politika, valamint a fiskális- és kormányzati politika között tartalmi vita és hatalmi harc is van. A tartalmi vitának és az egymás közötti ellenállásnak pedig sajnos a magyar adófizetők fogják látni a kárát. 

„Évtizedekre, generációkra rontják le a gazdaság szerkezetét” azzal, hogy akkumulátor gyárakat építünk ahelyett, hogy a magyar felsőoktatásra és az innovációra helyeznénk a hangsúlyt. Magyarország gazdaságát a nagy hozzáadott értékű kutatásfejlesztésre kellene alapozni, nem pedig az alacsony hozzáadott értékű összeszerelő üzemekre, vagy a nagy energiaigényű iparágakra.

Vajda Zoltán beszélt az elszabadult élelmiszerárakról is, hogy a magyar emberek nem csupán a magas infláció következményeit érzik a vásárlásaik során, hanem a kormány extra adóját, a kiskereskedelmi különadót is meg kell fizetniük. A magas inflációnak pedig a költségvetés a legnagyobb nyertese.

A műsor végén az uniós pénzek esetleges érkezéséről is kérdezték Vajda Zoltánt. A képviselő elmondta, hogy ő is a pénzek mielőbbi megérkezésének szurkol. Ezek a források járnak hazánknak, ugyanakkor teljes mértékben érthető, hogy az EU feltételekhez köti az ezzel kapcsolatos megállapodást. 

Kapcsolódó párttagok