mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. február 20. 09:49

Vajda Zoltán: Technikai recesszióba került Magyarország

Vajda Zoltán: Technikai recesszióba került Magyarország
Legalább három dologban Európa-rekorderek lettünk: infláció, korrupció, és a fogyasztás volumenének visszaesése, ami közel 10 százalék - erről beszélt Vajda Zoltán, a Költségvetési bizottság elnöke, az ATV Mai Téma című műsorában.

"Varga Mihály miniszter úr láthatóan felmondta a rogáni mantrát, miszerint „háború és szankciók”, de ha két egymást követő negyedévben recesszió van, azzal nem lehet mit kezdeni... Technikai recesszióba került Magyarország. Nem gondolom, hogy politikai világnézet alapján másképp lehet értelmezni ezt a borzasztó adatot" - mondta a műsorban Vajda Zoltán.

Az MSZP politikusa arról is beszélt, hogy Romániát legalább annyira érinti a háború és a szankciók, és mégis sokkal jobban teljesít.

1 százalékkal lemaradtuk az Európai Unió éves növekedési átlagától, amire tíz éve nem volt példa.
 
"A magyar embereknek hamarosan meg kell tanulniuk egy közgazdasági kifejezést, ez a stagfláció: olyan magas infláció, amely lassú gazdasági növekedéssel vagy akár recesszióval párosul."
 
Élelmiszer-infláció tekintetében viszont Európa-rekorderek vagyunk, ezügyben valóban tehetne a kormány már most. Ha az alapvető élelmiszerek áfáját nulláznák, vagy csökkentenék, azonnal érezhető lenne az árakon is. A tévhitekkel ellentétben nem nyelnék be a kereskedők, mert az egyik legversengőbb piac az élelmiszer-kiskereskedelem. Az élelmiszerláncok napi szinten figyelik egymás árait, azonnal elterjedne egy ÁFA csökkentés utáni áresés - mondta Vajda Zoltán.
 
A műsor második része Youtube-csatornánkon elérhető.

Kapcsolódó párttagok