mszp.hu | Belföld
2023. április 20. 13:22

Vajda Zoltán: Vajon a minisztériumi vezetők béremelésének is feltétele az uniós források megérkezése, ahogy a pedagógusok bérénél?

Vajda Zoltán: Vajon a minisztériumi vezetők béremelésének is feltétele az uniós források megérkezése, ahogy a pedagógusok bérénél?
A kormány tagjai számtalan alkalommal hangoztatták, hogy azért csúszik a pedagógusok bérének rendezése, mert nem érkeztek meg időben az uniós források. Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke azt szeretné megtudni Navracsics Tibortól, hogy igaz-e ez a minisztériumi vezetők béremelésére is, az ő béremelésük is az uniós forrásokhoz van-e kötve?

Az Orbán-kormány a napokban hozta nyilvánosságra a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben meghatározottól eltérő illetménysávok megállapításáról szóló Korm. rendelet legújabb módosításának tervezetét. Ennek értelmében a minisztériumi tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők akár 33-66 százalékos bérnövekedésre is számíthatnak.

A kormánytagok többször is elmondták a pedagógusok béremelésének megvalósítása az európai uniós források megérkezésének függvénye.

Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési bizottság szocialista elnöke többször is felhívta már arra a figyelmet, hogy a pedagógusok bérét az államnak kellene rendeznie. Nem lehet indok, hogy nincs fedezet a pedagógusok bérének emelésére, ha a Vodafone felvásárlására vagy propagandára van pénz.

Navracsics Tibornak, az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszternek minden bizonnyal teljes rálátása van a minisztériumi vezetők béremelésének fedezetére, így Vajda Zoltán írásbeli kérdéseivel hozzá fordult:

  1. Kíván-e élni azzal a kormányrendelet módosítása adta lehetőséggel, hogy akár 33-66 százalékos béremelést is biztosíthat a tárcánál dolgozó tanácsosok, főtanácsosok, osztályvezetők és főosztályvezetők részére?
  2. Szükséges-e a megítélése szerint a minisztériumok vezető munkavállalóinak tervezett fizetésemeléséhez annak az európai uniós forrásnak a megérkezése, amihez a tanárok béremelését kötötték?

Kapcsolódó párttagok